Aktualno
StoryEditor

Azijske burze u padu nakon povlačenja investitora iz tehnološkog sektora

03. Kolovoz 2017.

Na azijskim su burzama u četvrtak indeksi pali, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta tog sektora od početka godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,8 posto.

U Singapuru su, pak, blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,9 posto.

>>>Rudarski i bankarski sektori potpirili europske burze

Najviše je jutros, 1,8 posto, potonuo južnokorejski Kospi indeks jer su se pod pritiskom našle dionice tehnoloških kompanija. Tako je cijena Samsunga pala 2,6 posto, a SK Hynixa više od 3 posto.

Osim dionice Applea, koja je poskupila, i jučer su na Wall Streetu cijene tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Facebook i Alphabet pale.

Od početka godine tehnološki je sektor porastao snažnih 23 posto, pa su se ulagači ovih dana odlučili na dobitonosnu prodaju, kažu analitičari.

>>>Azijske burze stabilne, euro najviši u dvije godine

"Nismo vidjeli veću korekciju cijena u tehnološkom sektoru ove godine, pa je ovo vjerojatno posljedica odluke investitora da povuku dio zarade s tržišta", kaže Yukino Yamada, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Unatoč korekciji cijena dionica u tehnološkom sektoru, jučer se na Wall Streetu Dow Jones indeks po prvi put u svojoj 121 godinu dugoj povijesti probio iznad razine od 22.000 bodova.

I dok je tehnološki sektor pod pritiskom, tržištima podršku pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

"Tržište dionica podržano je stabilnim rastom zarada kompanija. Osim toga, čak i uz rast gospodarstva, kamatne stope ostaju niske jer je inflacija potisnuta zbog različitih strukturnih razloga", kaže Mustsumi Kagawa, strateg u tvrtki Rakuten Securities.

A na tržištima nafte cijene su pod pritiskom jer je njihov prošlotjedni snažan uspon od gotovo 10 posto izgubio na zamahu.

Jačanje potražnje u SAD-u podržava cijene, no rast proizvodnje članica OPEC-a onemogućuje njihov uspon.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala za 0,3 posto, na 52,15 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio nakon što je njegova vrijednost prema košarici valuta jučer skliznula na novu najnižu razinu u 15 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 92,94 boda, nakon što je jučer skliznuo na 92,54 boda, najnižu razinu od svibnja prošle godine.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,60 jena, kao i jučer u ovo doba.

Američka je valuta, pak, ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,1840 dolara, nakon što je jučer dosegnula 1,1910 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015. godine.

30. travanj 2024 08:44