Aktualno
StoryEditor

AZTN odobrio Triglavu kupnju Raiffeisen MOD-a

05. Srpanj 2018.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je u četvrtak da je odobrila koncentraciju kojom će Triglav INT steći kontrolu nad Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom (RMOD), ocjenjujući kako to neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje.

Raiffeisenbank Austria (RBA) i Triglav Grupa su u drugoj polovici travnja ove godine potpisali sporazum o prodaji većinskog udjela u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (RMOD), kojim je RBA prodao većinski dio svog udjela u RMOD-u od 75 posto minus jednu dionicu, a zadržao 25 posto plus jednu dionicu.

AZTN u priopćenju o odobrenju te koncentracije napominje da će ona prvenstveno imati učinak na mjerodavnom tržištu mirovinskih osiguranja. Naime, Raiffeisen MOD je u ovom trenutku jedino mirovinsko osiguravajuće društvo koje isplaćuje mirovine u okviru obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja te je njegovo poslovanje regulirano posebnim Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima i pod nadzorom je Hanfe.

>>>AZTN nije primio nijednu prijavu nepoštenih trgovačkih praksi

- Prema navodima iz prijave koncentracije, značajne promjene u strukturi tržišta mirovinskih osiguranja očekuju se nakon 2019. godine, kada će prva generacija članova obveznih mirovinskih fondova imati pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, a rođeni su 1962. godine i kasnije i ne mogu se vratiti u I. mirovinski stup. Stoga se u narednim godinama očekuje povećani priljev novih korisnika mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja jer će sve više članova obveznih mirovinskih fondova imati pravo na mirovinu iz kombiniranog sustava, navodi Agencija u priopćenju objavljenom na svojim internet stranicama.

Dodaje se i kako se, prema navodima u prijavi, od 2020. godine očekuje ulazak novih tržišnih takmaca na tržište.

- Kao potencijalni konkurenti navode se poduzetnici koji su već aktivni unutar hrvatskog mirovinskog sustava. Time će se za korisnike mirovina povećati mogućnost izbora mirovinskog osiguravajućeg društva, ističe se u priopćenju.

>>>Triglav otkupio većinski udjel u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu

Agencija je ocijenila kako koncentracija kojom će Triglav steći kontrolu nad RMOD-om neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje, budući da se njenom provedbom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije na tržištu.

Odgođeni uvjeti potpisivanja ugovora

RBA i Triglav grupa su 24. travnja objavili da su potpisali sporazum kojim Triglav stječe većinski, 75 posto minus jednu dionicu Raiffeisen MOD-a, napominjući da je ugovor potpisan s odgođenim uvjetima, prije svega dobivanjem suglasnosti regulatora.

Iz RBA, koji zadržava 25 posto plus jednu dionicu, su pritom obrazložili kako su, sukladno strategiji poslovanja na hrvatskom tržištu i jačanjem pozicije bankarskih te financijskih usluga, odlučili smanjiti udjel u segmentu osigurateljnih usluga.

>>>Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi novi većinski vlasnici crikveničkog Jadrana

Iz slovenskog Triglav osiguranja su tada, pak, istaknuli da kupnom Raiffeisen MOD-a Grupa Triglav ulazi na hrvatsko tržište mirovinskih osiguranja, širi svoje poslovanje i jača položaj u Hrvatskoj sukladno strategiji razvoja i rasta grupe.

Poslovna suradnja s Triglavom ne utječe na rad niti mijenja poslovnu politiku prema Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (RDMF), s kojima RBA uspješno nastavlja daljnji rad, istaknuli su iz RBA u travnju.

28. travanj 2024 15:02