Aktualno
StoryEditor

AZTN pojasnio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, upozorio na rigorozne kazne

05. Prosinac 2017.

Do prvog travnja 2018. trgovci, otkupljivači i prerađivači moraju revidirati sve ugovore s dobavljačima, ukoliko ne žele biti u prekršaju, odnosno platiti rigorozne kazne ukoliko su prakticirali nepoštene trgovačke prakse. Naime, 7. prosinca stupa na snagu novi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji štiti dobavljače, odnosno proizvođače koji imaju slabiju pregovaračku moć. Zakon je usklađen s preporukama Europske komisije koja se godinama intenzivno bavi ovim problemom. U svojim istraživanjima EK je ustanovila da je na razini Europske unije 83 posto ispitanika (proizvođača i dobavljača), bilo izloženo nepoštenim trgovačkim praksama, a njih 77 posto je zbog toga imalo veće troškove i manje prihode u poslovanju.

>>>AZTN: ‘Lex Agrokor’ obustavio nadzor koncentracije Agrokora i Mercatora

- Do sada je propise o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi donijelo 20 država EU i oni se razlikuju jer je regulaciju EK prepustila nacionalnim zakonodavstvima. EK će pratiti provedbu i tek kasnije vidjeti postoji li potreba za jedinstvenom direktivom. Ministarstvo poljoprivrede pratiti će provedbu u Hrvatskoj dvije godine, dok se ne ustanovi je li u potpunosti primjenjiv u praksi - objasnio je na današnjoj konferenciji za medije Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća Agencije za tržišno natjecanje koja je zadužena za provedbu Zakona i sankcioniranje u slučaju njegovog kršenja.

Dvije velike izmjene

Novi Zakon donosi i dvije velike izmjene, a to je da dobavljači više neće morati plaćati poziciju na policama trgovina, osim ako sami ne inzistiraju na posebnoj poziciji te da trgovci više neće smjeti prodavati njihov proizvod ispod nabavne cijene proizvoda. Tako da će i cijene proizvoda na akcijama morati biti više od nabavnih.

- Samo u tri slučaja proizvod se smije prodavati ispod nabavne cijene: ako je roba pred istekom roka, ako se povlači iz asortimana ili ako postoji rasprodaja prije zatvaranja objekta - objasnila je Patrlj.

Napomenuo je da Agencija ima iskustva i stručnog kadra koji može pratiti provedbu Zakona iako je Ministarstvo gospodarstva odobrilo AZTN-u svega šest osoba koje će se baviti provedbom. Njihov rad bazirat će se uglavnom na anonimnim prijavama, a pomoglo bi i dugo najavljivano jedinstveno inspekcijsko tijelo koje bi predmete moglo proslijediti AZTN-u. U Ministarstvu gospodarstva još ne znaju kada će se oformiti jedinstveni inspektorat, samo su rekli da će Zakon o Državnom inspektoratu uskoro biti u javnoj raspravi.

Visoke kazne

S obzirom na prilično kratak rok za usklađivanje ugovora, Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća AZTN-a, koja je bila i članica Radne skupine za izradu ZZNTP-a, istaknula je da će trgovci, otkupljivači i prerađivači, nakon 1. travnja, ukoliko AZTN protiv njih pokrene postupak, imati dodatnih 40 dana za donošenje prijedloga mjera za obustavu nepoštenih praksi i ako AZTN ustanovi da su mjere dostatne (za što ima 30 dana), donijet će privremeno rješenje i obustaviti postupak.

>>>AZTN novim zakonom dobio ovlasti za utvrđivanje i kažnjavanje nepoštenih trgovačkih praksi

- Interes zakonodavca je da se čim prije uspostave pravilni odnosi na tržištu, a mislimo i da je, s obzirom na visoke kazne i trgovcima, prerađivačima i otkupljivačima u interesu čim prije biti uskladiti ugovore s novim Zakonom – istaknula je Partlj.

Naime, za iznimno tešku povredu Zakona, sankcije će za pravne osobe iznositi maksimalnih pet milijuna kuna, a dva i pol milijuna za fizičku osobu koja, primjerice prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosit će tri i pol milijuna kuna, a za lakše povrede milijun kuna.

Tko su trgovci sa značajnom pregovaračkom snagom?

Pod trgovcem značajne pregovaračke snage podrazumijeva se trgovac čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, uključujući povezana društva trgovca, a pregovaračka snaga otkupljivača i prerađivača odnosi se na one kojima ukupni godišnji prihod prelazi 50 milijuna kuna (u prihode se ne uračunava prihod između povezanih društava).

>>>AZTN: U 2016. promjene tržišnih udjela ‘Top 10’ najvećih trgovaca

- Konkretno to znači da će AZTN promatrati ugovorne odnose 95 posto svih trgovaca na hrvatskom tržištu i 90 posto otkupljivača i prerađivača, što govori dovoljno o zahtjevnosti posla - istaknula je Patrlj.

>>>AZTN odbacio prijavu zainteresiranih za Novu TV

Iako su bili vrlo nezadovoljni dosadašnjim ugovornim odnosima s trgovcima, dobavljači su često šutjeli radi straha od gubitka ugovora. Sada će imati Zakon koji će ih štititi od, primjerice, niskih otkupnih cijena, ali to je ujedno dvosjekli mač. Trgovce nitko neće moći spriječiti da jeftiniju alternativu nađu na drugim tržištima, što ionako već rade. Koliko god štitio domaće proizvođače, novi Zakon ujedno potiče ionako preveliku stopu uvoza.

Teške povrede Zakona smatraju se:

Teške povrede Zakona smatraju se: ako pisani ugovor između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača nije sastavljen u skladu s odredbama Zakona ili obveze nametnute dobavljaču nisu predviđene u pisanom ugovoru između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača. Ako plaćanja nisu jasno istaknuta i specificirana na izdanom računu ili otkupnom bloku. Ako opći uvjeti poslovanja otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca nisu u skladu s odredbama Zakona te ako ne postoji mogućnost jednostranog raskida ugovora s dobavljačem od strane otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u nepisanom obliku ili bez navođenja osnovanih razloga za raskid ugovora ili mogućnost otkaza ugovora s dobavljačem bez primjerenog otkaznog roka ili mogućnost jednostrane izmjene ugovora od strane otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca. Ako su u ugovoru postavljene nerazmjerno visoke ugovorne kazne s obzirom na vrijednost i značenje objekta obveze te ostale nepoštene trgovačke prakse (netransparentno umanjenje količine i/ili vrijednosti proizvoda standardne kvalitete, ispostavljanje bjanko zadužnice radi preuzetog repromaterijala, uvjetovanje sklapanja ugovora i poslovne suradnje kompenzacijom roba i usluga, ne preuzimanje ugovorenih količina poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda u skladu s ugovorenom dinamikom otkupa, naplatu naknade za sklapanje ugovora s dobavljačem koja nije razmjerna administrativnom trošku koji treba snositi dobavljač itd.).

25. travanj 2024 23:59