Aktualno
StoryEditor

Bandić poručio da se u Paromlinskoj mora graditi unutar postojeće veličine Zabine zgrade

25. Svibanj 2018.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je na konferenciji za novinare u petak uoči dražbe na Trgovačkom sudu za devastiranu zgradu u kojoj je bila nekad Zagrebačka banka (Zaba) u Paromlinskoj ulici, u neposrednoj blizini gradske uprave, kako novi vlasnik i investitor zgradu mora graditi u postojećim gabaritima.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis rekao je novinarima kako će se u ponedjeljak održati javna dražba za bivšu zgradu Zabe te da je, kako je ocijenio, riječ o "izrazito atraktivnoj lokaciji na samoj središnjoj osi  Zagreba".

>>>Snažniji rast stanogradnje u Zagrebu

Istaknuo je da su mnogi  zainteresirani ulagači postavljali pitanja, zbog čega na konferenciji za novinare želi "odagnati sumnje i način na koji se određeni prostor tumači".

- Bitna je i zaštita tog prostora i očuvanje tog vizurnog koridora prema katedrali, dodao je.

>>>Kosor ustvrdio da Bandić nema većinu u zagrebačkoj Skupštini

Milan Bandić poručio je da investitori ne smiju graditi izvan gabarita postojeće zgrade te da gradska uprava želi biti krajnje korektna i transparentna, a Grad Zagreb će učiniti sve da zaštiti tu središnju os i vizurni koridor prema katedrali.

Podsjetio je da se ta zgrada gradila od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke te da je bila dograđivana 70-ih godina, a zadnja dogradnja bila je 1986. godine.

- Želimo dati punu informaciju potencijalnim kupcima tog prostora i jednake uvjete za sve koji će se nadmetati, a to znači zadržavanje postojećih gabarita zgrade, rekao je Bandić. Taj prostor i lokaciju ocijenio je iznimno važnim, ističući kako zgrada nije u vlasništvu Grada Zagreba, ali on propisuje pravila igre.

>>>U zagrebačkoj Skupštini podržani dodaci ugovorima o dugoročnim kreditima i reprogramima

- To znači da svaka buduća zgrada mora biti niža od zgrade gradske uprave, dodao je.

Na pitanje je li mu je ta zgrada bila "trn u oku" odgovorio je kako se "neugodno osjeća kada vidi da se ta zgrada devastira svaki dan".

- Hvala Bogu da to konačno dobije vlasnika i da se to uredi po pravilima igre koje propisuje prostorno-planska dokumentacija. Da budem slikovit, to ne znači da će ljudi tamo graditi nebodere, istaknuo je Bandić i dodao kako očekuje da će budući investitor ondje graditi poslovnu zgradu.

19. travanj 2024 17:44