Aktualno
StoryEditor

FOTO: Bandić predstavio projekt kućnog kompostiranja otpada

12. Travanj 2017.

Aktualni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, u srijedu je u gradskim vrtovima u Zagrebu predstavio projekt kućnog kompostiranja otpada koji je pokrenut radi uspostave cjelovitog održivog gospodarenja otpadom.

>>>Đuro Horvat: Tehnixova tehnologija rješava sve probleme sa zbrinjavanjem otpada

-Preduvjet da bi grad Zagreb riješio svoj problem s otpadom je recikliranje odnosno odvojeno prikupljanje. To je condicio sine qua non rješenja strategije gospodarenja otpadom, rekao je gradonačelnik i dodao kako je Zagreb sanirao Jakuševac po najmodernijoj tehnologiji, što nema nitko u Hrvatskoj.

Ovim projektom grad Zagreb i gradonačelnik Bandić nastavljaju trud koji ulažu u ekologiju na području glavnog grada.

-Grad Zagreb će temeljem plana kojeg je ministar predložio, a Vlada usvojila koncem 12 mjeseca prošle godine donijeti svoj plan i na centru za gospodarenje otpadom napraviti treći iskorak, a to je na centru napraviti sve sastavnice da taj problem zatvorimo i riješimo.

Dodao je da se prema otpadu treba početi ponašati kao prema korisnoj tvari a ne trošku, te kako bi to uspjeli treba početi odvajati otpad. Naglasio je i da bez jedinstvene strategije i uske suradnje s resornim ministarstvom i vladom se zagrebački problem ne može riješiti.

>>>‘Potpuno nezavisna’ Švaljek odgovarala na pitanja građana o gospodarenju otpadom, spalionici

-Jako je važno da počnemo govoriti o izgradnji sustava gospodarenje otpadom a ne o izgradnji centara za gospodarenje otpadom. Centri su mjesta gdje ide dio otpada, a sustav čine sve ove mjere koje su dio koji omogućuje da postignemo ciljeve koji nisu nedohvatljivi, rekao je ministar Slaven Dobrović.

Objasnio je kako je kompostiranje jedan dio sustava, drugi dio čini odvojeno prikupljanje otpada za koji treba sortirnica, a treći dio su reciklažna dvorišta za čije je financiranje europskim novcem prošli tjedan raspisan javni poziv.

Na kraju događanja je Jozo Galić, šef kompostana iz Zrinjevca, objasnio i demonstrirao kako pripremiti kompost u čemu mu je pomogao Milan Bandić.

Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanjem u projektu kućnog kompostiranja otpada je zaključan do 7. kolovoza ove godine.

Ovaj projekt pokrenut je s ciljem stvaranja boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg života. Kompostiranje je način recikliranja otpada kroz koji se prirodnom razgradnjom organskih tvari nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.

Kompostiranjem se količina otpada koja završava na odlagalištu može smanjiti za čak 30 posto, a produkt je kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla i sprječava isušivanje.

18. svibanj 2024 12:26