Aktualno
StoryEditor

HUB: Hrvatski bankarski sustav jedan je od najbolje kapitaliziranih sustava u svijetu

09. Ožujak 2022.

Stopa adekvatnosti ukupnoga kapitala potkraj 2021. dosegnula je 25,6 posto, što hrvatski bankarski sustav čini jednim od najbolje kapitaliziranih sustava u svijetu te jednim od najrazvijenijih u području jugoistočne Europe, potpuno spremnim za predstojeće izazovno razdoblje.

Banke su u 2021. godini povećale neto dobit tekuće godine za 107,5 posto (s 2,7 na 5,6 milijardi kuna) u odnosu na 2020. godinu što objašnjavamo jednokratnim učincima gospodarske normalizacije. Naime, povećanje dobiti je generirano rastom prihoda od trgovanja i manjim umanjenjem vrijednosti po financijskoj imovini, što je izravna posljedica neočekivano brzog oporavka od pandemijske recesije u 2020. godini.

Financijska stabilnost jedan je od ključnih preduvjeta održivoga gospodarskog rasta, ali je i izuzetno važna u kriznim situacijama kojima svjedočimo u proteklom razdoblju. Kvalitetne mjere, instrumenti i aktivnosti makrobonitetne politike jačaju otpornost financijskog sustava te smanjuju sistemske rizike, a ta činjenica se ogleda i u izvanrednoj brzini reakcije u postupku sanacije bivše Sberbank d.d.

Također, financijski sustav ove se godine intenzivno priprema za uvođenje eura te je shodno tome izuzetno važno u javnom prostoru koristiti objektivne i točne informacije. U proteklom razdoblju primijetili smo niz lažnih objava i SMS poruka kojima se pokušava diskreditirati stabilnost poslovanja pojedinih banaka.

S obzirom na odlične rezultate poslovanja u protekloj godini i na isto takve pokazatelje stabilnosti poslovanja na razini cijelog bankarskog sustava, možemo reći da je hrvatski bankarski sustav visoko kapitaliziran, likvidan, a dodatno u tome pomaže i pristup u ERMII sustav te proces pristupanja eurozoni.

29. travanj 2024 03:46