Aktualno
StoryEditor

BAT upozorava: Veće trošarine na cigarete poticat će šverc

30. Studeni 2018.

- Usvojeno povećanje trošarina veće je od očekivanog te je iznad zahtjeva propisanih EU Direktivom. Iskazujemo bojazan da će podizanja trošarina dovesti do poremećaja na tržištu u pogledu povećanja odlazaka u prekograničnu kupovinu proizvoda i rast crnog tržišta što svakako utječe na poslovanje svih sudionika u prometu duhanskih proizvoda, komentira Vladinu odluku o povećanju trošarina za Lider kompanija British American Tobacco.

>>>Jack Bowles novi čelnik BAT-a

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila uredbu o povećanju trošarina na cigarete, koja donosi poskupljenje cigareta od 2 kune po kutiji, a mjera stupa na snagu 3. prosinca.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izjavio je kako se trošarine mijenjaju sukladno EU direktivi iz 2011. godine.

[embed]https://youtu.be/q84AKkzMERo?t=3902[/embed]

Ovom se uredbom utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 310 porasti na 335 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina ostaje ista, na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete povećava se za 59 kuna, sa sadašnjih 696 kuna na 755 kuna za 1000 komada cigareta.

>>>Prijevoznicima će novi Zakon o trošarinama donijeti 300 milijuna kuna uštede

Također, uredbom se propisuje da trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta iznosi 600 kuna za jedan kilogram, kao i na ostali duhan za pušenje.

 

26. travanj 2024 12:34