Aktualno
StoryEditor

Bayer u drugom tromjesečju ostvario 34,7 posto manju dobit

05. Rujan 2018.

Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer objavio je u srijedu prvo poslovno izvješće od preuzimanja američkog Monsanta, koje je pokazalo osjetno manju neto dobit zbog izdvajanja rezultata poslovanja s plastičnim materijalima Covestro.

>>>Bayer gasi ime Monsanto nakon akvizicije vrijedne 54 milijarde eura

U drugom je tromjesečju njemačka tvrtka zabilježila neto dobit od 799 milijuna eura, što je 34,7 posto manje nego što su ostvarili u istom prošlogodišnjem razdoblju. U kompaniji tumače taj pad izdvajanjem iz rezultata poslovanja s plastičnim materijalima Covestro.

Bayer je početkom lipnja smanjio udio u Covestru a prihod od su upotrijebili za financiranje akvizicije američkog Monsanta.

Prihodi njemačke tvrtke porasli su 8,8 posto, na 9,48 milijardi eura, pokazuje izvješće.

Bayer je preuzeo američki Monsanto za 63 milijarde dolara, ciljajući najvećim preuzimanjem inozemne tvrtke u povijesti poslovanja njemačkih tvrtki na stvaranje agrokemijskog diva koji bi kupcima nudio sjemenje, uključujući i ono za genetski modificirane usjeve, te kompatibilne pesticide i podatkovne usluge za poljoprivrednike.

Pritom bi odjel za zaštitu bilja i proizvodnju sjemenja trebao preteći odjel lijekova i postati glavni generator prihoda njemačke kompanije, unatoč tome što lijekovi na recept u pravilu donose veće profitne marže.

U danas objavljenom izvješću Bayer je objavio i nerevidirane podatke kako bi naznačio kakvi bi bili rezultati odjela za zaštitu bilja i proizvodnju sjemenja kada bi se uključio Monsanto a isključili dijelovi poslovanja prodani BASF-u kako bi se ishodila regulatorna dozvola za mega spajanje.

>>>Bayer, novi vlasnik Monsanta, u prošlosti prodavao heroin kao lijek za kašalj

Umjesto službeno objavljene tri milijarde eura, prihodi tog odjela iznosili bi 5,1 milijardu eura i bili bi veći za 1,6 posto nego u godini ranije, pokazuje izvješće.

Ključni odjel lijekova bilježio je 2,0-postotni pad prihoda, na 4,2 milijarde eura. Još je više smanjena operativna dobit, za 9,2 posto, na 1,05 milijardi eura.

U Bayeru objašnjavaju takav rezultat ključnog odjela nepovoljnim utjecajem valutnih tečajeva i problemima u opskrbi i distribuciji određenih lijekova.

U odjelu lijekova koji se prodaju bez recepta, uključujući Claritin i Aspirin, prihodi su pali 8,4 posto, na 1,4 milijarde eura. Operativna dobit smanjena je gotovo 20 posto, na 157 milijuna eura.

Promatrano o regijama, veći prihodi u azijsko-pacifičkoj regiji nisu nadoknadili pad u Europi, na Bliskom Istoku u Africi i Sjevernoj Americi.

Svijetla točka bio je odjel veterinarsko-medicinskih proizvoda, koji je ostvario veće prihode i operativnu dobit.

>>>Bayer pokreće projekt za transparentnost

U cijeloj godini Bayer sada cilja na prihode od 39 milijardi eura, oko četiri milijarde veće no što su dosada prognozirali, zahvaljujući akviziciji Monsanta. Operativna dobit prije posebnih stavki trebala bi se povećati čak 10 posto.

19. travanj 2024 17:02