Aktualno
StoryEditor

Beljak: Plenković treba hitno smijeniti Dalić i Ramljaka zbog pljačke ‘par excellence‘

16. Veljača 2018.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u petak je izjavio kako od premijera Andreja Plenkovića očekuje da pod hitno, dekretom smijeni potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić i izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, koje proziva za aferu u tom koncernu koja, smatra, nadmašuje "sve pljačke i privatizacije".

- Ramljak je jučer rekao kako je svjestan da je pogriješio i da mu je jasno kako u javnosti izgleda kada tvrtku s dva zaposlena u kojoj je radio, a u kojoj su imale oko četiri tisuće kuna neto plaću, sada plaća 250 tisuća kuna tjedno, istaknuo je na konferenciji za novinare Beljak, koji traži da premijer smijeni Ramljaka i Dalić, "koja je vrlo vjerojatno vrlo, vrlo duboko involvirana u cijelu tu aferu".

>>>Grmoja: Jel još nekome šokantno da je izvanredna uprava potpisala nešto što nije pročitala

Tematsku sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo o Agrokoru ocijenio je unaprijed dogovorenim scenarijem "otegni, razvuci", po kojem su zastupnici HDZ-a i HNS-a imali unaprijed pripremljene hvalospjeve za Dalić i Ramljaka.

Očekivao je, kaže, da će "netko Ramljaku predati kitu cvijeća i čestitati mu na njegovoj ogromnoj žrtvi koja košta 250 tisuća kuna tjedno". Ocijenio je kako je u Agrokoru riječ o "pljački par excellence koja nadmašuje sve pljačke i privatizacije koje su se dogodile u zadnjih 28 godina i da nitko tome ne želi stati na kraj".

Hrvatskom, Vladom i HDZ-om ne upravlja Plenković, nego Martina Dalić

- Jučerašnje događanje otvorilo mi je oči da vidim tko upravlja Hrvatskom i Vladom i HDZ-om, to nije Plenković, nego Martina Dalić, a vjerojatno iza nje Borislav Škegro i ekipa iz devedesetih, poručio je Beljak.

Ne može se, dodaje, načuditi Plenkoviću i njegovu odabiru prvih suradnika te svemu onome što sada trpi ni kriv ni dužan, jer je imao čiste ruke kada je preuzeo HDZ i Vladu.

>>>Dalić priznala da je pisala lex Agrokor, Ramljak žali što je angažirao bivšu tvrtku

Što se u međuvremenu dogodilo, ne mogu znati, ali čini mi se da nema dovoljno hrabrosti da to razriješi jer sam siguran da bi mu to donijelo pozitivne poene, kaže Beljak.

- Zdravka Marića ili Martinu Dalić ja nikada ne bih trpio u Vladi da sam premijer čistih ruku, što Plenković vrlo vjerojatno jest, poručio je čelnik HSS-a. Smatra da zbog njegova nedjelovanja svi građani Hrvatske trpe štetu, "a trpjet će i još veću".

Cijela priča oko lex Agrokora od početka nije normalna jer je, poručio je Beljak, riječ o direktnom uplitanju države u rad privatnog poduzeća "koje, istina je, jest dijete HDZ-a iz devedesetih, no ovo uplitanje države je u rangu Kine, Kube ili sličnih zemalja".

Agrokor je dokaz da RH nije provela tranziciju, da su se elite iz komunizma prebacile u HDZ

To je, po HSS-ovcu, još jedan dokaz da Hrvatska nije provela nikakvu tranziciju, nego su se samo elite koje su upravljale u komunizmu prebacile u HDZ i sada to rade na daleko drastičniji način nego prije.

>>>DIP: Do 1. ožujka dostaviti i objaviti godišnje financijske izvještaje

Beljak je najavio da je HSS prva stranka koja počinje s pripremama za izbore za Europski parlament iduće godine, na koje će izaći samostalno, a biračima će ponuditi smjernice stranačke vanjske politike, među kojima izdvajaju odustajanje od inicijative Tri mora, a približavanje Njemačkoj, Francuskoj i Beneluxu, proglašenje ZERP-a i uvođenje eura, ali bez inflacije.

Upitan znači li to da će HSS i na parlamentarne izbore samostalno, Beljak je kazao da imaju potpisan sporazum sa SDP-om, ali da "više vjeruje riječima nego potpisima" te da će na izborima s onima koji pristaju na njihove programske smjernice.

29. travanj 2024 11:42