Aktualno
StoryEditor

Bernardić: Mrak Taritaš žrtva ‘lutanja dijela vodstva HNS-a između ljevice i desnice‘

04. Lipanj 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je, komentirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora, čestitao Vojku Obersnelu i Ivici Vrkiću na pobjedama i Anki Mrak Taritaš na izvrsnom rezultatu, ustvrdivši da je ona bila žrtva "lutanja dijela vodstva HNS-a između ljevice i desnice".

Bernardić je ustvrdio da je HNS u svojoj povijesti dosad imao vrlo jasno određenje lijevog liberalnog građanskog centra, i jasan odnos prema HDZ-a , gdje nije bilo koalicije, kao i jasan odnos prema SDP-u s kojim je bio partner.

"Duboko vjerujem da stanka koja 27 godina ima jasno određenje lijeve liberalne opcije, sigurno neće tako lako otići u ralje HDZ-a, pogotovo ne nakon tajnih pregovora. To bi bio presedan nezabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti", naglasio je Bernardić.

"Vjerujem da će u HNS-u biti dovoljno razuma da se ove špekulacije koje su se pojavile u medijima odbace i da stabilnost, povjerenje i budućnost zemlje pokušamo zajedno vratiti na sljedećim prijevremenim parlamentarnim izborima", dodao je.

Bernardić je poručio da je SDP spreman za sljedeće parlamentarne izbore u svakom trenutku. "Imamo najveći koalicijski potencijal, to smo pokazali, i najbolje kandidate, i to smo pokazali. Hrvatska ne smije stajati, mora ići naprijed", kazao je.

Na pitanje zašto je rezultate drugog kruga izbora dočekao u Rijeci, odgovorio je kako je došao čestitati Vojku Obersnelu, koji je pokazao da je Rijeka bila i ostala utvrda SDP-a. Iz Primorsko-goranske županije idemo u osvajanje povjerenja u cijeloj Hrvatskoj, ustvrdio je.

Na pitanje s kim namjeravaju koalirati, Bernardić je rekao da računaju na sve dosadašnje partnere iz Narodne koalicije. Ocijenio je kako je u Hrvatskoj godinu i pol na djelu agonija, nazadovanje i ekonomska stagnacije, projekti stoje, a iz EU-a nismo uzeli sredstva. "Ova vlada ne funkcionira, nema ni četiri ministra", rekao je.

Na pitanje hoće li SDP potpisati HNS-ov  zahtjev za opozivom Vlade, rekao je da će se o tome razgovarati na Klubu zastupnika. "Na premijeru Plenkoviću je da pokuša dokazati većinu, a ako se i dokaže ona je nestabilna", kazao je. Zahtjev za opozivom je legitiman, kaže Brnardić, "no pričekajmo kolegice i kolege iz HNS-a".

U vezi rezultata u Splitu Bernardić je kazao kako su svjesni svojih problema u Splitu, ali splitska organizacija je bila i bit će opet u interesu članova i birača. "SDP u Splitu će ponovno postati vodeća poltiička opcija, a to ćemo dokazati za četiri godine, u to sam posve siguran", rekao je.

23. travanj 2024 18:31