Aktualno
StoryEditor

‘Besmrtni‘ Berlusconi želi ponovno na talijansku političku pozornicu

22. Studeni 2017.

Silvio Berlusconi, vječiti povratnik na talijanskoj političkoj pozornici, još ne kani otići, unatoč skandalima, visokoj dobi - navršio je 81 godinu - i zabrani kandidiranja na izborima, što će u srijedu proučiti Europski sud za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava razmotrit će u srijedu zabranu javnog djelovanja Berlusconiju, uvedenu nakon što je osuđen za poreznu prijevaru. Bude li odluka pozitivna za njega, Berlusconi će se moći kandidirati na općim izborima 2018.

- Osjećam da me dužnost zove kao i 1994. (kada je ušao u politiku). Moja uloga je sada jasna. Bez obzira hoću li se moći kandidirati na izborima, bit ću na terenu kako bih desni centar doveo na vlast na parlamentarnim izborima predviđenim u proljeće, rekao je u utorak navečer za radio bivši predsjednik talijanske vlade.

>>>Novi sex skandal Billa Clintona: Četiri žene optužuju ga za napastovanje

Medijski magnat kojemu je zbog presude za poreznu prijevaru 2013. zabranjeno kandidiranje na izborima i oduzet senatorski mandat, žalio se Europskom sudu u Strasbourgu.

‘Besmrtni‘, kako ga zove Roberto Maroni, njegov politički saveznik, vodit će svoje snage zahvaljujući pobjedi njegove koalicije na Siciliji početkom mjeseca i anketama povoljnim za talijansku desnicu.

Dio javnosti ipak se pita kako je moguć takav povratak nakon toliko afera, neuspjeha i ispada svake vrste.

- Dio talijanskog biračkog tijela voli Berlusconija i oni donose 7 do 8 posto glasova, rekao je nedavno za strana glasila politolog Giovanni Orsinna.

>>>‘Užasnut’ Trump najavio zabranu uvoza slonovače

- Tu je i umjereno biračko tijelo koje ne želi glasati za Sjevernu ligu, za radikalnu ljevicu ili za Pokret pet zvijezda (M5S, populisti). Što onda preostaje? Berlusconi i Renzi, dodaje.

Čini se da Berlusconija ništa neće slomiti, ni njegovi problemi s pravosuđem, ni poznate ‘bunga - bunga‘ zabave u društvu jako mladih djevojaka.

Talijani će na proljeće reći vjeruju li još da može vladati onaj koji je 2011. uz zvižduke morao otići s vlasti u vrijeme kada je Italiju zahvatila teška financijska kriza.

19. travanj 2024 02:17