Aktualno
StoryEditor

Bivši Teslin radnik postao milijunaš radom u slobodno vrijeme

10. Lipanj 2018.

Mladi kalifornijski poduzetnik Sisun Lee u novoj rundi prikupljanja investicija u travnju prikupio je 8 milijuna dolara za svoju kompaniju koja prodaje piće protiv mamurluka, što znači da njegov startup 82 Labs sad vrijedi 33 milijuna dolara, piše Bloomberg u članku o uspjehu.

Priča Lee za njujorški list da prvo nije poslušao savjet drugih da ako vjeruje u nešto da ide u to 100 posto. Kaže da je 2016., prve godine svog startupa 82 Labs, nastavio raditi u Tesli, a tek sljedeće je dao otkaz da bi se fokusirao na svoj proizvod - američku verziju južnokorejskog lijeka za mamurluk, koji je njemu samom bio pomogao na putovanju u Seoul. Ove godine čovjek je multimilijunaš s tvrtkom vrijednom 33 milijuna dolara.

Pripremni posao je odradio temeljito:

  • Prvo je obavio istraživanje i uz malo guglanja otkrio da je tajni sastojak ovog pića protiv mamurluka dihidromiricetin (DHM), kojeg se može pronaći u japanskom drvetu bonbon (Hovenia Dulcis). Zatim je kontaktirao vodećeg istraživača DHM-a, Jinga Liana, profesora iz Kalifornije kao neslužbenog konzultanta.

>>>Startup koji meso uzgaja u laboratoriju prikupio 3 milijuna dolara investicija

  • Sljedeće je bilo testiranje - otvorio je sajt TheHangoverDrink.com, postavio fotografije lažnog proizvoda i stavio ga na Facebook. Nakon što je pristiglo prvih nekoliko desetaka narudžbi odlučio je zaista početi s proizvodnjom. Ovim prvim kupcima je vratio novce jer, dakle, još nije imao ništa za prodaju.
  • Treće je bilo potraga za svim tvornicama za piće protiv mamurluka u Južnoj Koreji.
  • U četvrtoj fazi prikupio je 450.000 dolara od anđela-investitora te je angažirao odvjetnike koji su mu savjetovali da bi nazivanje njegovog proizvoda "pićem" ili "lijekom" zahtijevalo odobrenje US Food and Drug Administration, pa ga je preimenovao u "Jutarnji oporavak" (Morning Recovery) i klasificirao kao dodatak prehrani.
  • Tvrtke koje su mogle proizvoditi Morning Recovery za Leejevu tvrtku 82 Labs tražile su minimalnu narudžbu od 200.000 bočica pa je pokrenuo crowdfunding kampanju, jer nije htio trošiti novac investitora, u kojoj je za mjesec dana skupio 250.000 dolara.

>>>FOTO: Što žene žele? – počele besplatne radionice za poduzetnice

  • Morning Recovery je počeo reklamirati izravno online, naplaćujući 29,95 dolara za pakiranje od šest bočica od 100 mililitara. Kad je došao do milijun dolara u prodaji odlučio je pokušati doći do logične potrošačke baze - ljubitelja alkohola - pa želi svoj proizvod staviti u noćne klubove, barove, trgovine alkoholnim pićima i restorane. U trci je s vremenom jer želi zauzeti dio tržišta prije nego velike konkurentske tvrtke poput Coca Cole i Red Bulla naprave svoje piće protiv mamurluka. Ovih novih 8 milijuna dolara investicija će pomoći u tome.
29. travanj 2024 00:33