Hrvatska
StoryEditor

‘Banke više neće moći slati SMS tražeći da se dug podmiri preko noći‘

20. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Banke ubuduće neće moći slati SMS-ove građanima tražeći od njih da preko noći podmire cijeli minus, najavio je ministar financija Slavko Linić.

Do prije godinu dana politika banaka bila je da svaki šalterski službenik proda što više proizvoda banke. Tako su se gurali krediti, poticalo građane na zaduživanje, potrošnju, pa i na povećane minuse. Posljednjih godinu dana banke mijenjaju politiku i bave se povlačenjem sredstava, pa i smanjenjem minusa po tekućim računima, kazao je Linić za Jutarnji list.

-Ono što je za Vladu neprihvatljivo je da se preko noći, telefonskim pozivima, SMS porukama i mailovima građane obavještava kako se njihovi minusi smanjuju za tri do četiri puta i da razliku moraju uplatiti odmah. Smatramo da su to jednostrani akti banaka, a u financijskim transakcijama njih ne smije biti. To smo odlučili regulirati na način da u narednih godinu i pol dana banka nema pravo smanjivati te minuse i da s građanima mogu ugovoriti kredite uz dvije godine roka povrata. U tim ugovorima građani imaju pravo definirati i kamatu i rokove povrata.-rekao je ministar.

24. travanj 2024 04:23