Hrvatska
StoryEditor

Boris Lalovac: Ova situacija nije slučajna i nije normalna

02. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Nakon što su u srijedu investitori odbili hrvatsko izdanje euroobveznica, a ministar Zdravko Marić pokušao pojasniti da nije riječ o nečemu "nenormalnom", danas se oglasio njegov prethodnik a sad saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac.

- Ova situacija nije slučajna i nije normalna kao što je to ministar financija jučer prezentirao. Jučer je pokazan vrlo veliki neuspjeh i vrlo sam zabrinut kao građanin i bivši ministar. Ne može se brzo vratiti povjerenje investitora jer su jučer oni rekli da ova zemlja nema Vladu, rekao je Lalovac na konferenciji za medije u središnjici stranke.

- Sve makroekonomke brojke pokazuju da se Hrvatska jučer trebala zadužiti, po mojoj procjeni, 2,5% do 3%. Inestitori su rekli da će pričekati do kraja lipnja. Što ćemo im onda reći? Evo vidite kako trud ministartva financija preko noći može pasti u vodu zbog političke nestabilnosti, dodao je Lalovac.

Smatra kako su ovakvim postupkom investitori Vladi nedvosmisleno poručili da se dovede u red ili da se ide na nove izbore. Smatra da investitore ne zanima da vladajući imaju većinu u Saboru, 76 ruku, već stabilna većina s preko 80-85 posto ruku - situaciju u kojoj će se "komotno" moći provoditi reforme, donositi odluke.

- To je vrlo, vrlo loša poruka. Kolegi Mariću nije lako i osobno mu dajem podršku, kazao je Lalovac.

Boris Lalovac je izrazio zabrinutost kako će se ovo odraziti na kamatne stope za kredite građanima.

S druge strane, ministar Zdravko Marić situaciju vidi nešto drugačije.

- Ovo odgađanje izdanja obveznica ni u kojem slučaju ništa ne ugrožava niti mijenja u našem proračunskom procesu i izvršavanju proračuna za ovu godinu. Dakle, sve je pod apsolutnom kontrolom, nema nikakve niti drame niti posebno, da ne kažem, panike. Upravo suprotno, proračun se izvršava u skladu s planom. Naš plan financiranja i refinanciranja ni u kojem slučaju nije ugrožen, već suprotno, ponavljam: u svemu tomu gledamo kako i na koji način poboljšati uvjete naših kredita i obveznica, i u skladu s tim je i ova današnja odluka, rekao je ranije Marić.

23. travanj 2024 22:52