Hrvatska
StoryEditor

Čačić i Linić na sastanku s predstavnicima londonskog Cityija

19. Svibanj 2012.

Međunarodne financijske institucije zainteresirane su za projekte u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturi i energetici, a na Hrvatskoj je da te mogućnosti i iskoristi, ocjena je članova hrvatskog izaslanstva koje danas i sutra sudjeluje na Godišnjoj skupštini EBRD-a u Londonu.

Izaslanstvo Hrvatske, predvođeno prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem i ministrom financija Slavkom Linićem, danas je održalo i niz sastanaka s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija te nekoliko komercijalnih banaka. a prvi potpredsjednik Vlade je na izuzetno dobro posjećenoj prezentaciji potencijalnim investitorima predstavio niz važnih projekata i mogućnosti investiranja u Hrvatskoj. Tom prigodom predstavljeni su i projekti u energetici, projekt termoelektrane Plomin 3 te LNG-a terminal na Krku, kao i projekt ‘Zagreb na Savi‘, a Čačić je u telefonskoj izjavi za Hinu istaknuo kako je interes investitora bio velik.

Čačić je u Londonu uz ostalo razgovarao i s predstavnicima australske investicijske banke, Macquarie grupe, posebice o mogućnostima suradnje na projektima javno-privatnog partnerstva (JPP). Zaključeno je kako će se ta investicijska banka javiti na javni poziv, a riječ je okvirno o oko milijardu eura, za projekte JPP-a, posebice u obrazovanju i zdravstvu, kazao je Čačić objašnjavajući kako bi okvirni model bio da financiranje ide preko banke, a da se hrvatskim tvrtkama omogući da sudjeluju u radovima, odnosno realizaciji tih projekata.

Godišnja skupština EBRD-a je prilika i za razgovore s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, uz sam EBRD i s predstavniciam Europske investicijske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, ali i predstavnicima nekih komercijalnih banaka, a glavna tema tih razgovora bili su projekti u Hrvatskoj i mogućnosti njihova financiranja.- Vrlo je jasna poruka - novca ima, programi se prihvaćaju. Osnovno je pitanje koliko ćemo mi biti spremni iskoristiti ta sredstava -  kazao je u telefonskoj izjavi ministar financija Linić. EBRD je danas objavila i svoje najnovije gospodarske prognoze prema kojima za Hrvatsku u ovoj godini prognozira pad BDP-a za 0,6 posto, dok je njena prognoza objavljena krajem siječnja predviđala rast za 1 posto. Procjena se temelji na onome što je u ovom trenutku prisutno, s obzirom na pad određenih pokazatelja u prvom tromjesečju. Na nama je da dokažemo da će investicije krenuti i da ćemo u drugoj polovici godine preokrenuti trendove u gospodarstvu, ističe ministar Linić komentirajući najnoviju prognozu EBRD-a.

Čačić i Linić danas su se u Londonu sastali i s predstavnicima niza drugih institucija, uz ostalo i londonskog Cityija, jednog od najjačih svjetskih financijskih centara, čiji čelnici bi uskoro trebali posjetiti Hrvatsku.

20. travanj 2024 04:03