Hrvatska
StoryEditor

Cjenik Hitne pomoći - 1800 kuna reanimacija, 350 ispiranje želuca

13. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Od 1. lipnja 2013. Hitna pomoć u Zadru uvela je cjenik za sve pacijente koji dođu u Hitnu, a pomoć im ipak nije toliko potrebna.

Reanimacija- 1800 kuna, odstranjivanje stranog tijela iz oka, uha i nosa - 150 kuna, ispiranje želuca - 350 kuna, odstranjivanje površinskog stranog tijela - 250 kuna, opskrba površinske rane - 180 kuna, kirurška obrada rane u jednom sloju - 300 kuna, samo je dio iz tog cjenika.

Najbitnije je istaknuti da osigurani pacijenti u hitnim stanjima i dalje ne plaćaju ništa. Hitna stanja su ubodi, ozljede, ugrizi, porezotine, problemi s disanjem, alergije, gušenja, jaka bol u plućima i bilo kakva druga stanja u kojima je trenutačno jako narušeno zdravlje pacijenta, rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorka Krnčević za Zadarski list.

No problem je što se tek procjenom liječnika odlučuje je li pacijentovo stanje hitno ili nije. Liječnik prvo pregleda pacijenta i potom ga upozori je li stanje nehitno ili hitno i pita ga kad radi njegov obiteljski liječnik. Ako je pacijentovo stanje nehitno, a on i dalje inzistira na liječenju kod nas, liječnik ga upozorava da će tu uslugu platiti i koliko, objašnjava Krnčević.

Navodno je, prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, od milijun i pol intervencija hitne pomoći, što uključuje preglede u ambulanti i izlaske na teren, u Hrvatskoj tijekom 2012. godine čak 67 posto, odnosno milijun intervencija bilo nepotrebno.

Prva je račun dobila Zadranka (18) koja je na Hitnu došla zbog dehidracije, a izišla s računom od 350 kuna. Dosad je pacijentima naplaćeno desetak liječenja.

Index je zatražio i objašnjenje HZZO-a. U priopćenju se naglašava da su od naplate usluga za nehitna stanja oslobođeni trudnice, djeca i 100-postotni invalidi koji imaju zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj, bez obzira na to jesu li hitni ili nehitni slučajevi.

Prema tome, ako vam pozli, morate provjeriti liječi li Hitna pomoć vašu boljku besplatno ili je naplaćuje. Najsigurnije je u džepu imati 1800 kuna, jer nehitna liječenja u Hitnoj pomoći stoje od 50 do 1800 kuna, dodaje ravnateljica.

Ako hitna procijeni da vam pomoć nije bila potrebna, a izašla je već na teren, naplatit će vam 700 kn.

18. travanj 2024 20:37