Hrvatska
StoryEditor

Domaće tvrtke dobile 66 milijuna kuna vrijedne poslove opremanja Hrvatske vojske

17. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministarstvo obrane potpisalo je danas 14 ugovora s 21 hrvatskom tvrtkom vrijednih 66 milijuna kuna za opremanje Hrvatske vojske.

Prilikom svečanog potpisivanja u MORH-u ministar Ante Kotromanović istaknuo je važnost što po prvi put Hrvatsku vojsku ‘od donjeg veša do jurišne puške’ opremaju hrvatske tvrtke.

- Iznimno je zadovoljstvo što Hrvatsku vojsku opremaju domaće tvrtke. Ovo je primjer da možete proizvoditi po visokim NATO standardima, a ovaj ugovor će vam osigurati vrlo važne poslove. Mi ćemo promovirati hrvatske proizvode i na taj način vam pokušati otvoriti vrata inozemnog tržišta – rekao je Kotromanović.

Velika prednost je i brzina potpisivanja ugovora jer će hrvatski vojnici na vrijeme dobiti opremu koja joj je prijeko potrebna. Radi se o jednogodišnjem ugovoru, prema kojem Ministarstvu obrane moraju isporučiti 175.934 odjevna predmeta, 13.735 pari vojničkih čizama, 500 kaciga, 1585 pušaka VHS-D1 i VHS-K1 te 1125 komada opreme za puške.

Čizme i cipele isporučit će tvrtke Borovo, Inkop i Jelen. Odore, borbene prsluke, remene i ruksake isporučit će Kroko, Čateks, Šešir, URIHO, Varteks, Hemco, Konfeks, Crojostil, Štefičar. Čarape će izraditi Jadran, donji veš Galeb, košulje Orljava i DTR, tvrtka Šešir svečane kape, a veste dvije tvrtke iz Osijeka.

Vojnici će biti opremljeni i novim puškama VHS, u kratkoj i dugoj verziji, koje proizvodi karlovački HS ProduktCijena po kompletu je 10.700 kuna, a vojska bi kupila oko 20.000 pušaka. Uz puške, dobit će i 500 novih šljemova koje proizvodi tvrtka Šestan Busch iz Preloga.

- Opremu ćemo dobiti na vrijeme, a mi ćemo pomagati svojim primjedbama i idejama daljnjem razvoju hrvatskih proizvoda. Na najbolji način ćemo promovirati hrvatske proizvode – rekao je načelnik glavnog stožera Drago Lovrić.

Ugovor je jednogodišnji, ali bi trebao trajati sedam godina što bi hrvatskim tvrtkama trebalo osigurati dovoljno posla.

- Ovim ugovorom otvara nam se veliko inozemno trište jer na mnogim natječajima prvo vas pitaju imate li potporu države. Sada to imamo i nadam se da ćemo uspjeti tu priliku iskoristiti – rekao je Žarko Popović iz Kroka.

28. svibanj 2022 15:12