Hrvatska
StoryEditor

Država će dokapitalizirati HŽ Cargo, a radnicima Borova prodaje 50 posto dionica Borova pod povoljnijim uvjetima

25. Rujan 2015.

Hrvatska je Vlada u petak na telefonskoj sjednici odlučila dokapitalizirati HŽ Cargo za 168,16 milijuna kuna unosom nekretnine u državnom vlasništvu u temeljni kapital te tvrtke, a odlučila je i da se 50 posto državnih dionica (serije A) vukovarskog Borova ponudi na prodaju radnicima te tvrtke pod povoljnijim uvjetima

Prema odluci Vlade, u temeljni kapital HŽ Carga u kapital će se unijeti nekretnina ranžirni kolodvor u katastarskoj općini Zaprudski Otok, a u svrhu realizacije planova poslovanja. Temeljni će se kapital povećati u visini procijenjene tržišne vrijednosti te nekretnine, a ovlašteni je sudski vještak procijenio da je ta vrijednost 168,16 milijuna kuna. Vladinom odlukom je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović ovlašten s upravom HŽ Carga potpisati ugovor o unosu te nekretnine u temeljni kapital tvrtke.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o načinu raspolaganja dionicama Borova u vlasništvu države. Tom je odlukom dana suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju (CEI) da zaposlenima i ranije zaposlenima u Borovu d.d. i njegovim pravnim prednicima ponudi na prodaju 50 posto dionica serije A u vlasništvu Republike Hrvatske, što iznosi 1.118.747 dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti dionice 140 kuna, ukupne nominalne vrijednosti dionica 156,6 milijuna kuna.

Dionice će se, kako se navodi, ponuditi radnicima uz popust na navedenu nominalnu vrijednost dionice, na obročnu otplatu i druge uvjete propisane zakonom temeljem kojeg je donijeto Rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o privatizaciji društva Borovo od 24. rujna 2003. godine.

19. travanj 2024 19:16