Hrvatska
StoryEditor

EK upozorava: Hrvatska ne ohrabruje investitore u LNG terminal

15. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska vlada treba ohrabrivati investitore koji bi ulagali u LNG terminal na Krku, ali im umjesto toga šalje kontradiktorne signale – zaključila je Europska komisija u svom Izvješću o integraciji tržišta energije u EU-u.

Kako prenosi Novi list, i Izviješću se ne navodi o kakvim je "kontradiktornim" signalima riječ, no ističe se da je projekt hrvatskog LNG-a jedan od prioriteta za EU.

"LNG na Krku je najbrži način da se osigura sigurnost opskrbe prirodnim plinom u čitavoj regiji", naglašava se u izvješću.

EU nas već duže vrijeme upozorava da ubrzamo odluke oko LNG-a, i spremna nam je u tome pomoći. Prema ranijim izjavama ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, LNG, projekt vrijedan milijardu eura, trebali bi imati najkasnije do 2020. godine, pri čemu bi nam dio sredstava, oko 320 milijuna eura, stiglo iz EU fondova. Projektna dokumentacija trebala bi biti spremna iduće godine, dok bi s oko 400 milijuna eura EU mogla pomoći i gradnji pratećih plinovoda.

Osim prespore realizacije LNG-a, Europska nas komisija u svom izvješću proziva i zbog "još uvijek vrlo ograničene konkurencije na tržištu energije". Potrebno je, navodi se, otvoriti tržište kako bi se poboljšala investicijska klima i stvorili poticaji za nove tržišne aktere, navodi Europska komisija, zamjerajući nam regulirane veleprodajne i maloprodajne cijene struje i plina.

24. travanj 2024 01:36