Hrvatska
StoryEditor

Erste Group otkupljuje vlasničke udjele

24. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Austrijska banka Erste Group objavila je danas da u trećem tromjesečju planira otkupiti 1,76 milijardi eura vlasničkih udjela države i privatnih ulagača i povećati kapital za 660 milijuna eura u sklopu prilagodbe novim međunarodnim propisima o bankovnom kapitalu.

Banka će vratiti preostalih 1,205 milijardi eura državne pomoći i otkupiti 559 milijuna eura udjela privatnih ulagača. Najavili su i povećanje kapitala za 660 milijuna eura, što bi im trebalo omogućiti da do prosinca 2014. sukladno novim propisima ostvare zacrtanu stopu adekvatnosti kapitala od 10 posto.

U 2014. banka bi temeljem planiranog otkupa udjela trebala uštedjeti bruto 149 milijuna eura nakon poreza, te 158 milijuna nakon poreza u 2015. U narednim godinama uštede bi trebale biti još veće, procjenjuju u banci.

U ovoj godini Erste očekuje pad operativne dobiti za pet posto, budući da su smanjeni troškovi poslovanja tek djelomično amortizirali smanjeni operativni rezultat, navodi se u priopćenju. Dosada su očekivali nepromijenjeni rezultat u odnosu na 2012.

U srednjoj i istočnoj Europi banka očekuje blago poboljšanje gospodarskog okruženja u drugoj polovini godine, iako bi stope rasta u regiji trebale ostati umjerene, procjenjuju.

Troškovi rizika trebali bi se smanjiti 10 do 15 posto, zahvaljujući ponajprije poboljšanju u Rumunjskoj. U banci i dalje polaze od pretpostavke da će rumunjski ogranak BCR ovu godinu zaključiti u plusu.

Nasuprot tome, bankovni porezi u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj trebali bi smanjiti ovogodišnji neto rezultat grupe za oko 260 milijuna prije odnosno 200 milijuna eura nakon poreza, procjenjuju u Ersteu.

28. siječanj 2023 01:26