Hrvatska
StoryEditor

Getro najpovoljniji supermarket u Zagrebu

21. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Tipično siječanjsko poskupljenje vezano je uz povrće sezonskog karaktera kao što su svježi krastavci, tikvice i patlidžan, ističe se u istraživanju portala supermarketi.info.

Lagani, gotovo neprimjetni trend poskupljenja uočen je i na dva artikla dječje hrane. Je li to indikator nekog budućeg većeg poskupljenja, ili tek ‘korekcija cijena‘, ustanovit ćemo u narednim mjesecima, ističe se u analizi cijena.

Gotovo da se i ovaj mjesec dogodilo da nema niti jednog trenda pojeftinjenja, no ipak se tu ‘ukazalo‘ glatko brašno. Lagani trend pojeftinjenja upravo ovog artikla bi je i najveće iznenađenje u ovoj analizi cijena.

Najveći ovomjesečni trendovi uočeni su na svježim krastavcima (skuplji u prosjeku za 117,98%), tikvicama (skuplje u prosjeku 63,53%) te patlidžanu (skuplji u prosjeku 139,02%). Zanimljiv trend pokazuje i poskupljenje krastavaca u staklenci ‘Podravka‘ (skuplji u prosjeku 21,33%). Ono  je ovaj mjesec posebno zaintrigiralo, iako brojevi ne pokazuju nikakve spektakularne rezultate, je poskupljenje ‘Bebimila 2‘ (u prosjeku 2,84%), te ‘Čokolina‘ (u prosjeku 0,36%). 

-Da se ne radi o dječjoj hrani, kojoj je nedavno PDV spušten s 25% na 10%, ne bismo tome pridavali nikakav značaj. Ovako se pitamo, je li ovo poskupljenje indikator nekih većih poskupljenja u vremenu pred nama - kažu s portala.

Potpuno neočekivano je pojeftinjenje glatkog brašna za preko 15% u prosjeku. Kako je cijena brašna u proteklih 3-4 mjeseca počela pokazivati strmoglavi rast, ovo je bio ishod koji se nije mogao predvidjeti. No, brašno je, nažalost, usamljeni slučaj u trendovima pojeftinjenja uočenima u siječnju, te ga možemo pripisati akcijskim cijenama koje smo zabilježili u očitanju, zaključeno je. Najpovoljniji supermarket u Zagrebu je Getro, a slijede Kaufland i Mercator. 

-Što se tiče ukupne povoljnosti iskazane SM-indeksom, Getro i dalje ima titulu najpovoljnijeg supermarketa u Zagrebu. Kaufland je drugoplasiran. Mercator, Plodine i Interspar su u sredini ljestvice, dok su Billa i Konzum na dnu ljestvice povoljnosti. Kraj prošle godine i početak nove donio je vidne promjene na listi povoljnosti. Vidjet ćemo kako će se borba za tron povoljnosti odvijati tijekom ove 2013. godine, koju rijetki gledaju s optimizmom.-kažu analitičari.

20. travanj 2024 01:03