Hrvatska
StoryEditor

Gotovo 6 posto manje zaposlenih u industriji nego lani

03. Svibanj 2013.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u ožujku ove godine smanjen je u odnosu na veljaču za 0,5 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem ožujku, bio niži za 5,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva tri mjeseca ove godine povećana za 6,9 posto. Padom u trećem ovogodišnjem mjesecu nastavljen je višegodišnji trend smanjivanja broja zaposlenih u hrvatskoj industriji. Na godišnjoj se razini, naime, pad broja zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, koja zapošljava 35,7 posto zaposlenih u industriji, u ožujku ove godine u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih smanjen je za 6,8 posto.

Pad se bilježi i u ostalim industrijskim grupacijama, pa je tako u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, čiji je udio u ukupnom broj zaposlenih u industriji gotovo 30 posto, smanjen također za 6,8 posto. U proizvodnji energije zabilježen je pad broja zaposlenih od 5,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto i u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 2,8 posto.

Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je u ožujku ove godine u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 5,7 posto manje zaposlenih nego u ožujku 2012. godine.

Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom je u ožujku ove godine bilo 5,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, a u rudarstvu i vađenju je bilo 9,1 posto manje zaposlenih.

I u sve tri djelatnosti koje u sklopu prerađivačke industrije imaju najviše zaposlenih u trećem je mjesecu ove godine bilo manje zaposlenih nego u istom mjesecu lani. Tako je u ožujku ove godine u proizvodnji prehrambenih proizvoda (udio od 15,66 posto) broj zaposlenih smanjen za 5,7 posto, u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda (udio 8,39 posto) za 1,1 posto, a u proizvodnji odjeće (udio od 7,66 posto) bilo je čak 13,9 posto manje zaposlenih nego u ožujku lani.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prva tri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 5,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 15,2 posto, dok je u rudarstvu i vađenju pala za 1,2 posto

25. travanj 2024 17:04