Hrvatska
StoryEditor

Građani još ne prepoznaju značaj EU

15. Travanj 2013.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko izjavio je sinoć kako razloge slabom odazivu birača na izbore za Europski parlament (EP) vidi u tome što građani još ne prepoznaju značaj EP-a, ali i zbog krizne situacije u EU i Hrvatskoj.

- Jedan od razloga je što ljudi ne prepoznaju značaj EP-a, odnosno nemaju praktična saznanja što i o čemu odlučuje EP i da mu raste i ugled i demokratski legitimitet te djelokrug i odgovornost prema europskoj politici. Drugi je vjerojatno lijepo vrijeme, a treći situacija u Hrvatskoj i Europi - kriza. To su po mojem ključni momenti za relativno slab izlazak - rekao je Leko novinarima u središnjici SDP-a.

Upitan znači li slab odaziv na izbore da je birače trebalo više motivirati na izlazak na birališta, odgovorio je kako ne bi to tako tumačio, budući da izborne kampanje idu na emocije, a da je u ovom slučaju bilo teško izazvati emocije kod birača.

- Ovdje je puno teže izazvati emocije, jer je to daleko, ne prepoznaju cijeli značaj EU, posebno EP-a. Naravno, morat ćemo se naviknuti na drugačije obveze prema EU i drugačiju kampanju - istaknuo je.

Na pitanje smatra li slab odaziv jasnom porukom građana prema političarima, odgovorio je kako su svaki izbori istodobno i poruka politici i političarima.

Upitan je li u ovom slučaju ta poruka negativna, Leko je naglasio kako ne bi davao takve kvalifikacije, budući da se u Europi bilježe i manji postotci izlaznosti na izbore za Europski parlament, a da su bez obzira na to izbori legitimni.

"Ne vidim tu baš izravnu vezu za takvu kvalifikaciju", kazao je novinarima.

19. travanj 2024 18:11