Hrvatska
StoryEditor

Granić traži 500 tisuća eura za lobiranje

13. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

- Lobirao sam za vas da se stari kanali na kojima je sagrađen Westgate zamijene novima te da se Shopping City Zagreb proglasi državnim interesom pa mi izvolite za to platiti 500.000 eura - sukus je to pisma koje je lobist Mate Granić poslao direktoru tvrtke Shopping City Zagreb Ottu Bariću, koji mu ipak ne želi platiti traženi novac.

SCZ je investitor u Westgate kojim upravlja pak Trgovački centar Zagreb (TCZ), najveći trgovački centar u Hrvatskoj vrijedan oko 343 milijuna eura, a koji je dijelom sagrađen na državnom zemljištu, odnosno na odvodnim kanalima. Investitor je morao sagraditi nove kanale i ustupiti ih besplatno državi, preciznije, Hrvatskim vodama.

Prema pisanju Večernjeg lista Granić u pismu navodi kao svoju zaslugu upravo rješavanje problema s kanalima odnosno njihovu zamjenu. Kao svoju drugu zaslugu, za koju mu trebaju platiti pola milijuna eura, Granić navodi uključivanje u drugu fazu dobivanja statusa državnog interesa za SCZ. Naime, SCZ ima problema a dijelom vlasnika zemljišta pa bi mu status interesa RH omogućio izvlaštenje tog zemljišta.

Granić u pismu navodi da je prvu fazu tog lobiranja uspješno obavio postojeći lobističko-konzultantski tim, i to do razine Zagrebačke županije i predaje Ministarstvu pravosuđa, kojem je isplaćeno 400.000 eura plus PDV, a da je ostalo za platiti još 500.000 eura.

– Uspješno smo odradili proces, dobili suglasnost svih ministarstava, posebno Ministarstva gospodarstva, Ureda za zakonodavstvo RH, DORH-a i Saborskog odbora za gospodarstvo – navodi Granić i dodaje da se nakon lokalnih izbora očekuje i formalna odluka Saborskog odbora za prostorno uređenje te Vlade RH, čime će to onda biti prvi privatni projekt koji je proglašen od posebnog interesa za RH.Otto Barić rekao je Večernjem kako ne može platiti ono što Granić traži jer nije vidio nikakav ugovor niti narudžbu od prethodne uprave SCZ-a za lobističke poslove na koje se Granić poziva.– Granić tvrdi da ima ugovor, no ja ga nisam vidio, kao ni narudžbu koja navodno postoji – kaže Barić, koji se i sam čudi iznosu od 500.000 eura i ne zna na što se to točno odnosi.– A možda je i bolje da to ne znam – zaključuje Barić.

24. travanj 2024 08:43