Hrvatska
StoryEditor

HGK prepolovio broj direktora i organizacijskih jedinica, otkazi za 152 djelatnika

08. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Skupština HGK na današnjoj je sjednici izglasala smanjenje broja organizacijskih jedinica i zaposlenih. U prvoj fazi reforme smanjili su upravljački sustav sa 17 na 8 organizacijskih jedinica, kao i za jednako toliko direktora.

- Broj djelatnika će se do kraja procesa smanjiti za 152. Provodimo uštede u svim segmentima poslovanja, a samo u prvoj fazi uštedjet ćemo 16,6 milijuna kuna na godišnjoj razini. Reforma mora biti brza i intenzivna - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović predstavljajući prvu fazu reforme Komore.

Prihodi Komore gotovo su prepolovljeni, a članice očekuju bržu uslugu i efikasniji sustav. U 2009. godini prihodi su iznosili 268,5 milijuna kuna, dok je za ovu godinu predviđeno 176,8 milijuna kuna. Komora je samoinicijativno posljednjih godina četiri puta smanjivala članarinu te posljednji put u potpunosti ukinula financiranje iz doprinosa.

U HGK ističu kako reformu provodr u dvije faze. U prvoj se smanjenjem broja organizacijskih jedinica i direktora namjerava povećati učinkovitost sustava. Novom organizacijskom shemom četiri potpredsjednika imaju izravnu nadležnost za pojedine organizacijske jedinice. Time se povećava odgovornost potpredsjednika, a postiže se i snažnija kontrola. Programom zbrinjavanja optimizirat će se broj zaposlenika. Provedene su uštede na području voznog parka, kao i digitalizacijom brošura i tiskanih materijala.

Sve je to učinjeno kako bi upravljački sustav bio manji, ekonomičniji i efikasniji, kazao je Burilović. Prvi će se učinci ušteda osjetiti odmah, a puni efekt ušteda iz prve faze postići ćemo do kolovoza 2015. godine. To znači više sredstava za aktivnosti i projekte prema članicama, kazao je Burilović.

Za drugu fazu reforme planirane su daljnje uštede, i to centralizacijom nabave, centralizacijom računovodstvenih i financijskih usluga, smanjenjem troškova poslovanja te digitalizacijom tiska, kataloga i brošura. Provedba druge faze je započela, a njene programe i financijske učinke predstavit ćemo detaljno najesen, kazao je predsjednik HGK.

19. travanj 2024 21:26