Hrvatska
StoryEditor

HKZP u zadnjoj fazi modernizacije sustava upravljanja zračnim prometom

05. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) raspisat će u rujnu natječaj za nabavu sustava upravljanja aeronautičkim podacima (AIM), procijenjene vrijednosti oko 2 milijuna eura, kao posljednju fazu nadogradnje hrvatskog sustava upravljanja zračnim prometom, s ciljem povećanja njegove sigurnosti i kapaciteta, doznaje se iz HKZP-a.

HKZP je  2011. pokrenuo projekt nadogradnje hrvatskog sustava upravljanja zračnim prometom i uz to vezanih projekata (CroATMMP), zbog kojeg je zaključio ugovor o zajmu s  Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 47 milijuna eura.

- Glavnina tog projekat je dovršena, a za preostali zadnji potprojekt, koji se sastoji od nabave sustava upravljanja aeronautičkim podacima (AIM) procijenjene vrijednosti oko 2 milijuna eura,  natječaj će biti raspisan na jesen, dok se dovršetak očekuje tijekom 2017., doznaje se iz ureda za odnose s javnošću HKZP-a.

Kako ističu, da je svrha tog projekta modernizacija sustava za kontrolu zračnog prometa u Hrvatskoj u cilju povećanja sigurnosti i kapaciteta zračnog prometa.

Komponente projekta uključuju nabavku opreme i sustava koji su predviđeni u okviru COOPANS programa, međunarodne suradnje između pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, kao i nadogradnju i zamjenu opreme i sustava za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

Program modernizacije obuhvaća 34 zasebna projekta, od čega je njih 17 financirano zajmom EBRD-a.

25. travanj 2024 17:37