Hrvatska
StoryEditor

Hotelijeri od ministra financija traže odgodu dijela reforme

07. Studeni 2016.

Hotelijeri i dalje traže da se stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) na ugostiteljske usluge zadrži na aktualnih 13 posto, barem dok se ne utvrde dugoročne posljedice koje bi njezino povećanje na 25 posto moglo imati na turizam i ukupno gospodarstvo Hrvatske, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Predsjednik UPUHH-a Ronald Korotaj istaknuo je da još postoji nada za odgodu dijela porezne reforme, jer nitko ne zna kakvi bi mogli biti dugotrajni učinci novog opterećenja za ugostiteljstvo i turizam.

„Naš je zahtjev, a mislimo da ima prostora za razgovor s ministrom financija, da se PDV na ugostiteljske usluge zadrži na postojećih 13 posto. Mislimo da su moguće promjene u dijelu predložene porezne reforme “, rekao je Korotaj.

Krovna hotelijerska udruga Vladi predlaže da promjenu PDV-a u turizmu gleda dugoročno, a ne samo na razdoblje od jedne godine.

„Trebalo bi detaljnije i šire raspraviti koji će utjecaj dizanje stope PDV-a imati na turizam, ali i na cjelokupno gospodarstvo. Ovom mjerom direktno idemo na najkvalitetniji dio turizma za koji smatramo da ima najveći potencijal rasta u idućem razdoblju“, smatra Korotaj, dodavši da će se predloženom mjerom najviše naštetiti kvalitetnom turizmu te bi se ponovno moglo dogoditi da turisti u Hrvatsku dolaze s punim prtljažnicima hrane.

Naveo je i kako se predložena porezna reforma kosi sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma, a time i cjelokupnog gospodarstva, s obzirom na udio turizma u BDP-u.

Naglasio je da se viša stopa PDV-a ne može ugraditi u krajnje cijene, jer tržište ne bi podnijelo niti jedno povećanje aranžmana veće od jedan posto, što je stopa inflacije na razini Europske unije.

„Ako, međutim, cijenu usluge zadržavamo na istoj razini kao do sada, ali je veća količina PDV-a u toj cijeni, smanjuje se naš investicijski potencijal“, kaže Korotaj. Osim što će hrvatski turizam i ugostiteljstvo zbog novog opterećenja postati još nekonkurentnije, izgubljeni prihod hotelijera zbog povećanog PDV-a, procjenjuje, godišnje bi mogao iznositi stotine milijuna kuna, a izgubljeni investicijski potencijal nekoliko milijardi kuna.

Nakon današnjeg sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem, predstavnici UPUHH-a i strukovnih udruženja HUP-a i HGK ponovno će s ministrom, kako bi ga pokušali uvjeriti u ispravnost svojih teza, razgovarati do kraja tjedna.

18. travanj 2024 07:52