Hrvatska
StoryEditor

HPB izdaje obveznice ciljanog iznosa 60 milijuna eura

05. Prosinac 2014.

Hrvatska poštanska banka (HPB) pozvala je investitore na upis podređenih obveznica te banke ciljanog nominalnog iznosa 60 milijuna eura i dospijeća 2020. godine

Prema pozivu, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, izdanje obveznica bit će provedeno kao javna ponuda ulagateljima bez prethodne objave prospekta jer se odnosi na ulagatelje koji će za upisane obveznice uplatiti iznos od najmanje sto tisuća eura po ulagatelju, za svaku pojedinačnu ponudu, u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan izdanja.

Obveznice imaju karakteristike podređenih obveznica, a po izdanju će se uključiti u dopunski kapital HPB-a.

Prema pozivu, kupon obveznice bit će od 5,25 do 5,75 posto, uz polugodišnju isplatu kupona.

Knjiga upisa obveznica bit će otvorena 8. prosinca, u 9 sati, a zatvara se 10. prosinca u 15 sati.

HPB će obveznice uvrstiti u Službeno tržište Zagrebačke burze, a nakon što joj Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobri prospekt uvrštenja.

HPB je najveća banka u državnom vlasništvu i krajem rujna ove godine imala je udjel od 4,5 posto u imovini bankarskog tržišta.

Banka je 20. studenoga putem Zagrebačke burze izvijestila o namjeri izdanja obveznica s valutnom klauzulom, ciljanog iznosa 60 milijuna eura, a 24. studenoga je putem Burze objavljen i informacijski memorandum.

Novcem od obveznica HPB će pojačati kapitalne pozicije oslabljene rezervacijama i uskladiti se sa zahtjevima Hrvatske narodne banke.

HPB je, naime, u prvih devet mjeseci ove godine, unatoč operativnoj dobiti (dobiti prije rezerviranja) od 236,8 milijuna kuna, zabilježila neto gubitak u iznosu od 409,8 milijuna kuna zbog značajnog iznosa ispravaka vrijednosti i rezerviranja za loše plasmane i potencijalne obveze. Rezervacije se odnose prvenstveno na portfelj star više od šest godina, naveli su iz HPB-a u devetomjesečnom izvješću.

25. travanj 2024 12:30