Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska i Bugarska žele bolju gospodarsku suradnju

29. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatsko-bugarski gospodarski forum, na kojem se okupilo tridesetak hrvatskih i bugarskih poduzetnika s Hrvatskom udrugom poslodavaca kao domaćinom, održan je povodom današnjeg službenog posjeta predsjednika Vlade Republike Bugarske Plamena Oreharskog Hrvatskoj, ali je istodobno poslužio kao platforma za buduću gospodarsku suradnju dvaju država.

- Nažalost, vrlo je malo bugarskih ulaganja u Hrvatsku - započeo je s uvodnim izlaganjem Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Robna razmjena između Hrvatske i Bugarske iznosi tek 86 milijuna eura te je trenutno potencijal gospodarskih odnosa neiskorišten. Ovaj je gospodarski forum, prema riječima većine sugovornika i sugovornica, dobra prilika za uspostavljanje odnosa.

- Bugarska ima najbolje fiskalno zakonodavstvo te najniže operativne troškove za potencijalne ulagače, što je bitan preduvjet za dobru poslovnu klimu i buduće investicije - kazao je predsjednik Vlade Republike Bugarske Plamen Orasharski, a te je tvrdnje potvrdio i zamjenik ministra gospodarstva i energetike Bugarske Branimir Botev.

- Hrvatska i Bugarska su prijateljske zemlje, a ulazak Hrvatske u EU otklonio je prepreke za gospodarsku suradnju - podsjetio je Oresharski.

On je naglasio kako Bugarska ima jedan od najnižih proračunskih deficita u Europi te da se nada da ukrajinska kriza neće utjecati na tamošnje gospodarstvo. Najavio je i ambiciozne planove za smanjenje administrativnih opterećenja što pomaže ulaganju, te je kao prednost njegove zemlje naveo postojanje industrijske infrastrukture.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta RH, kazao je kako je gospodarska suradnja Hrvatske i Bugarske na niskoj razini, ali to samo znači da samo može prosperirati.

Maras je kazao da se nada da će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) te Bugarske agencije za promicanje malog i srednjeg poduzetništva poboljšati suradnju država:

- To je polazna točka za intenziviranje suradnje, pogotovo malog i srednjeg poduzetništva – kazao je Maras koji je naveo i podatak da malo i srednje poduzetništvo bilježi rast od 29 posto u odnosu na prethodnu godinu, te ocijenio kako je novi Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja dobar pokazatelj da nakon 6 godina izlazimo iz krize.

O Memorandumu kao sredstvu osnaživanja gospodarskih veza govorio je i Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG Investa.

- Malo i srednje poduzetništvo oslonac je buduće suradnje dvaju zemalja - kazao je Liović, a isto je stajalište iznijela i Boryana Kirilova Mintcheva, pročelnica Odjela za međunarodnu suradnju bugarske Agencije za promicanje malog i srednjeg poduzetništva.

Na samom kraju, Dalmatia Airlines predstavila je izravnu zrakoplovnu liniju Zagreb-Sofija, koja će krenuti 3.lipnja ove godine, kao konačnu točku buduće suradnje Hrvatske i Bugarske.

25. travanj 2024 19:08