Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska i turska komora gospodarstvenicima otvaraju vrata novih tržišta

26. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i predsjednik Unije turskih komora (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, na današnjem su sastanku razgovarali o jačanju bilateralne suradnje Hrvatske i Turske te su se složili kako gospodarske komore i politika mogu dati podlogu i olakšati gospodarstvenicima ulazak na nova tržišta, priopćeno je u utorak iz HGK.

Prostora za daljnji rast itekako ima i to u industriji proizvodnje auto dijelova, tekstilnoj, odjevnoj i prehrambenoj industriji te informacijskim tehnologijama, složili su se Burilović i Hisarcıklıoğlu.

- Najveća je prednost Hrvatske njezin je jedinstven geostrateški položaj. Mi smo jedina europska zemlja koja je istovremeno i dunavska i jadranska, a Hrvatska Turskoj osim toga nudi i ulaz na tržište EU od pola milijarde stanovnika i prirodan joj je partner prema tržištima zapadne Europe, istaknuo je Burilović te je pojasnio kako smo za turske gospodarstvenike posebice prometno bitni jer kroz Hrvatsku prolazi Koridor 10 koji ih spaja sa zapadnom Europom.

Burilović je dodao kako je Koridorom 10 2014. godine prošlo oko 190 tisuća turskih kamiona što je oko 500 kamiona dnevno.

Predsjednik Hisarcıklıoğlu rekao je pak kako hrvatski gospodarstvenici imaju njegovu punu potporu na svom putu poslovanja s Turskom, a jačanjem suradnje s HGK, na kojoj će intenzivno raditi, hrvatski i turski gospodarstvenici puno će lakše ostvariti poslovne suradnje.

Na sastanku je zaključeno kako će sutrašnji gospodarski forum biti prvi korak ka stvaranju novih pravaca u poslovnim odnosima turskih i hrvatskih tvrtki, a na obostranu korist nacionalnih ekonomija.

TOBB je najznačajniji pravni subjekt koji predstavlja interese privatnog sektora Turskoj, a okuplja 365 regionalnih (lokalnih) gospodarskih, trgovačkih, industrijskih i pomorskih komora te čini mrežu koja obuhvaća 1,4 milijuna tvrtki iz cijele Turske iz svih sektora gospodarstva.

Podsjećamo, turski predsjednik Tayyip Erdogan došao je u dvodnevni posjet Zagrebu sa šest ministara i 90 gospodarstvenika gdje će s hrvatskim čelnicima razgovarati o izbjegličkoj krizi ali i sudjelovati na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu.

20. travanj 2024 03:59