Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska je odlično mjesto za investicije

31. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u Zagrebu snažnu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU, ali i upozorila Zagreb da nastavi s gospodarskim reformama i poboljša investicijsku klimu za američke i druge ulagače.

Jedva čekam ulazak Hrvatske u EU i to vrlo skoro, rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ivom Josipovićem nakon njihova susreta. 

Upitana očekuje li da će se to, unatoč problemima sa Slovenijom, dogoditi kako je i planirano 1. srpnja 2013., državna tajnica je rekla da su je Josipović i premijer Zoran Milanović uvjerili da će Hrvatska biti spremna za članstvo. Dodala je da je Hrvatska ‘sidro‘u regiji, prosperitetna zemlja koja može biti primjer susjedima. Odgovarajući na pitanja novinara, Hillary Clinton rekla je kako je Hrvatska odlično mjesto za investicije. Vidimo potencijal, podupiremo Hrvatsku u nastojanjma da se smanje administrativni postupci i da se ubrza privatizacija. Spremni smo pomoći, imamo nekoliko programa za stvaranje dobre klime za poduzetnike, izjavila je Clinton. 

Da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganje u Hrvatsku, potvrdila je Clinton u razgovoru na sastanku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti, naglasila je Clinton. Državna tajnica je čestitala hrvatskoj vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna.Milanović i Clinton razgovarali su o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju i situaciji u regiji, pri čemu je premijer istaknuo nedvojbenu potporu RH euro-atlantskim aspiracijama svojih susjeda. U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije, kazao je premijer i dodao da Europska unija znači stabilnost. Također je bilo riječi o globalnoj ekonomskoj situaciji u Europi i svijetu te reakcijama Europske unije i SAD-a na krhku ekonomsku situaciju u svijetu. Na sastanku je sudjelovala i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 

Nakon susreta s hrvatskim predsjednikom, američka državna tajnica uputila se na večeru koju je za nju priredila ministrica Pusić, čime je završio službeni dio posjeta Hrvatskoj Hillary Clinton, koja bi sutra iz zagrebačke zračne luke trebala otputovati u Albaniju i uveličati obilježavanje stote godišnjice neovisnosti te države, američke saveznice u NATO-u.

04. prosinac 2022 00:44