Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska s najvećim padom cijena kuća u EU

10. Travanj 2014.

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2013. zabilježila najizrazitiji pad cijena kuća prema istom razdoblju godine ranije među 28 zemalja članica Europske unije, koje su u prosjeku zabilježile tek neznatni pad, pokazali su u četvrtak podaci europskog ureda za statistiku Eurostata.

U Hrvatskoj su tako cijene kuća u zadnjem tromjesečju lani zabilježile pad od 14,4 posto na godišnjoj razini. U usporedbi s trećim tromjesečjem cijene su se stabilizirale, zabilježivši blagi rast, za 0,2 posto, prvi na tromjesečnoj razini u prošloj godini, pokazali su preliminarni podaci Eurostata.

U 28-članom EU cijene kuća, mjerene indeksom, smanjene su tek 0,1 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2012., dok su prema trećem tromjesečju pale za 0,3 posto.

U skupini zemalja s izrazitijim padom cijena kuća na godišnjoj razini nalaze se još Cipar i Španjolska, s padom cijena od 9,4 odnosno 6,3 posto.

Najveći rast cijena kuća u navedenom razdoblju zabilježen je pak u Estoniji, od 15,6 posto, a slijede Latvija i Švedska, gdje su cijene kuća porasle za 7,9 odnosno sedam posto.

U usporedbi s trećim tromjesečjem cijene kuća u posljednja su tri mjeseca 2013. najviše smanjene u Mađarskoj, za 1,8 posto. Slijede Španjolska, s padom cijena od 1,3 posto, te Danska i Italija, gdje je zabilježen pad cijena od po 1,2 posto.

Latvija, Estonija i Litva prednjačile su rastom cijena kuća na tromjesečnoj razini. U Latviji su one porasle za 2,7 posto a u Estoniji i Litvi za 2,6 posto.

Što se tiče eurozone, u četvrtom tromjesečju lani tada još 17-člano gospodarstvo zabilježilo je pad cijena kuća od 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je u usporedbi s istim razdobljem godine ranije njihov pad iznosio 1,4 posto, pokazali su preliminarni podaci Eurostata.

20. travanj 2024 05:08