Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska u skupini zemalja EU s izrazitijim padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

08. Siječanj 2016.

Hrvatska se u studenom svrstala među zemlje Europske unije s izrazitijim padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini, dok je u Uniji u prosjeku njihov pad bio blaži, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom smanjene 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su stagnirale, pokazuje izvješće Eurostata.

Isti postotni pad cijena zabilježile su i Bugarska, Italija i Velika Britanija, a u skupini je i Nizozemska s 0,7-postotnim padom cijena na mjesečnoj razini.

Najviše su prema podacima Eurostata smanjene proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na Cipru, 1,6 posto, te u Estoniji, za 1,1 posto, i Danskoj, za 0,9 posto. Najviše su pak na mjesečnoj razini u studenom porasle cijene na Malti, za 0,3 posto, te u Irskoj, Francuskoj, Latviji i Slovačkoj, za po 0,2 posto.

Na razini Europske unije proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su u studenom za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata zabilježile isti postotni pad.

Najveći je uteg za proizvođačke cijene u studenom bio energetski sektor, gdje su cijene na mjesečnoj razini smanjene 0,6 posto. Pale su i cijene intermedijarnih dobara, za 0,3 posto.

U eurozoni je pad proizvođačkih cijena u industriji blago usporio, na 0,2 posto, s 0,3 posto koliko su cijene smanjene u listopadu. Najviše pale cijene intermedijarnih dobara i energije, za po 0,3 posto, te netrajnih potrošačkih roba, za 0,2 posto.

Nepromijenjen tempo pada cijena na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u studenom smanjene 4,3 posto, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu kada su pale 4,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Sličan pad cijena, za 4,2 posto na godišnjoj razini, zabilježila je u studenom i Italija.

Sve su zemlje EU u studenom zabilježile pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, pri čemu je najveći pad zabilježen u Litvi, za 9,0 posto. Slijede Nizozemska s 8,1 i Velika Britanija sa 7,0 posto, izvijestio je EUROSTAT.

Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su u studenom za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U listopadu pale su 3,6 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Najveći pad proizvođačkih cijena - za 12 posto - zabilježen je u energetskom sektoru. Nasuprot tome, u sektoru trajnih potrošačkih roba i kapitalnih dobara cijene su porasle 0,9 odnosno 0,7 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom smanjene na godišnjoj razini 3,2 posto, istim tempom kao i u listopadu, pokazuju revidirani Eurostatovi podaci. Pritom su u energetskom sektoru smanjene 9,4 posto, te dva posto u sektoru intermedijarnih roba. U sektoru trajnih potrošačkih roba i kapitalnih dobara cijene su porasle 0,8 odnosno 0,6 posto.

23. travanj 2024 16:54