Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatskoj su potrebni inženjeri a ne ekonomisti‘

26. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

U organizaciji udruge MBA Croatia je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Darko Tipurić pred 60 hrvatskih poslovnjaka održao predavanje na temu: Upoznajmo konkurenciju: Strateška konkurentska analiza.

Upravo je strateška analiza konkurencije pojam kojeg je bilo potrebno definirati i objasniti jednu stvar - ona zapravo priča priču o vlastitoj kompaniji. ‘Rijetke su iznimke u kojima kompanije posluju u uvjetima gdje konkurencije nema.‘, izjavio je Tipurić i to objašnjava zbog čega je strateška konkurentska analiza sastavni dio postavljanja kvalitetne strategije kompanije. Strategija ne govori samo ono što bi kompanija trebala raditi, već i ono što ne bi trebala. Zato svaka kompanija čiji menadžment svoju strategiju ne može sažeti u jednu rečenicu nema istu kvalitetno postavljenu.

Osim teorijskog dijela, objašnjena je i upotreba konkretnih alata, poput Porterovog modela 5 sila, usporedbe poslovnih pokazateljima sa tržišnim liderom i sljedbenicima, izrada vlastitih matrica, objašnjeni načini stjecanja konkurentske prednosti, a dio predavanja bio je posvećen hrvatskoj brodogradnji i telekom industriji. Bilo je korisno vidjeti na što je potrebno obratiti pažnju prilikom izrade jedne strateške analize pojedine industrijske grane.Na brojna pitanja o kvaliteti državne strategije u pojedinim industrijskim granama prof. Tipurić je naglasio iznimnu važnost o postojanju kvalitetnih stručnjaka u Hrvatskoj kao što su inženjeri, doktori i stručnjaci ostalih podučja, a tek nakon toga kvalitetnog MBA kadra.

18. travanj 2024 19:51