Hrvatska
StoryEditor

Inina studija iz 2012: Rafinerija u Sisku ne proizvodi gubitke

06. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Prema internoj Ininoj analizi iz listopada 2012. godine, koja je dosad bila nepoznata i nedostupna javnosti, rafinerija u Sisku ne proizvodi gubitke.

Taj dokument, kako piše Jutarnji list, po svojim je zaključcima potpuno suprotan tvrdnjama o nepodnošljivim gubicima sisačke rafinerije koji služe kao argument za njezino gašenje.

Ta studija, koju su Vladini konzultanti upravo temeljito proanalizirali, pokazuje da rafinerija u Sisku nije teški gubitaš. Sisak, tvrdi se, s preradom od 600 tisuća tona domaće nafte, posluje pozitivno, s godišnjom zaradom od četrdesetak milijuna dolara. Rezultat je to činjenice da ta rafinerija prerađuje isključivo kvalitetnu naftu iz domaćih nalazišta, pa su joj ulazni troškovi znatno niži nego da sirovinu kupuje na inozemnom tržištu.

Tvrdnje o neodrživosti Siska, u svojim kalkulacijama barataju cijenom sirove nafte na mediteranskom tržištu. Bude li se u Sisku i dalje prerađivala samo jeftina domaća nafta, onda se odluka o sudbini rafinerije može prolongirati. S obzirom na stanje naftnih polja Stružec i Žutica, proizvodnja je ekonomski održiva, barem još nekoliko godina.

Za pretvaranje Siska u skladišni prostor, tvrdi studija, nema ekonomskog rezona. Ideja da se nafta prerađena u Rijeci prebacuje u Sisak, a onda odatle distribuira u Zagreb i druge dijelove Hrvatske nije ni praktična, ni isplativa.

24. travanj 2024 01:21