Hrvatska
StoryEditor

Istra u plamenu

01. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Požar ogromnih razmjera buknuo je danas oko 11.30 sati blizu Baderne, točnije kod sela Rakovci i Rušnjaka te je šireći se prema mjestima Radići i Bašići do 19 sati stigao do sela Srbinjak, zahvativši tako površinu veću od stotinu hektara mješovite šume i raznog gustog raslinja.

Do 19.30 sati 85 gasitelja istarskih javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, i 25 djelatnika Hrvatskih šuma uz pomoć kontinuiranih preleta četiriju kanadera i jednog air traktora, uspjelo je staviti vatru pod kontrolu zaustavivši je kod farme u Srbinjaku, piše Glasistre.hr.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, izgorjelo je između 100 i 150 hektara bjelogorice, trave i pašnjaka, stradale su i masline i vinogradi, a postoje naznake da su izgorjele i košnice. Sva će šteta biti poznata kada vatra bude u potpunosti ugašena. Mještani požarom zahvaćenih područja aktivno su se uključili u gašenje, te su čuvali svoje objekte, naveo je Kozlevac. U opasnosti su bila sela Jurići, Jakići, Rakovci i Srbinjak.

- Istovremeno su počela dva požara udaljena 500 metara jedan od drugog, s lijeve i desne strane od sela Štifanići prema Rušnjaku, kazao je Kozlevac. Prema neslužbenim informacijama vatrena fronta oko 15 je sati bila duga oko četiri kilometra. Zbog jakog vjetra i suhe trave požar se brzo širio pa ga je bilo iznimno teško lokalizirati, a gusti dim, koji je bio vidljiv iz gotovo svih krajeva Istre otežavao je kanaderima gašenje. U to vrijeme činilo se da ni pomoć iz zraka neće biti dovoljna, a očekivala se pomoć i petog kanadera. Gusti dim stigao je čak i do Pazina.

Adriano Jugovac, zapovjednik porečke Javne vatrogasne postrojbe, kazao je da su na požarištu angažirani gotovo svi porečki vatrogasci kojima su u pomoć došle ekipe profesionalaca iz Buzeta, Pazina, Umaga i Rovinja, ekipe iz dobrovoljnih vatrogasnih društva iz Tara, Kaštelira i Višnjana, djelatnici Šumarije, a pomagalo je i 40-ak mještana.

Premda se požar u jednom trenutku približio selima Rakovci, Jakići Gornji i Radićima ona su ipak obranjena, a mještani su naoružani prskalicama na vodu pazili da požar ne zahvati maslinike i nasade lavande.

Budući da je na požarištu puhao sjeverozapadnjak, vatra se vrlo brzo širila pa su se vatrogasci u vozilima užurbano premještali s jednog kraja požarišta na drugo. Na cesti od Svetog Lovreča prema Pazinu oko 17 sati bila je postavljena i policijska patrola koja je nadzirala promet, ali premda se cijelim područjem širio gusti dim nije bilo potrebe za zatvaranjem prometnice.

Istovremeno dok je kod Baderne harao veliki požar, vatrogasci su intervenirali na sedam drugih lokacija, i to u Kostanjici kod Grožnjana, na Gori Glušići kod Labina, kod sela Pamići kraj Svetog Petra u Šumi, u Flengima kod Vrsara, dva su požara bila na području Rovinja te jedan kod uvale Blaz u Raškom kanalu nedaleko od Raklja. Tijekom cijelog je dana u Istri bilo 20-ak požara.

27. siječanj 2023 15:13