Hrvatska
StoryEditor

Izmjenama Stečajnog zakona predstečajne nagodbe postaju njegov sastavni dio

28. Travanj 2014.

Ministarstvo pravosuđa priprema izmjene i dopune Stečajnog zakona kojima bi predstečajne nagodbe postale njegov sastavni dio, a nacrt tih izmjena može se očekivati tijekom drugog tromjesečja ove godine, potvrđeno je danas iz tog ministarstva.

Materiju predstečajnih nagodbi sada uređuje posebni zakon, Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, donesen u listopadu 2012. godine. Izmjenama Stečajnog zakona, predstečajne nagodbe postale bi njegovim sastavnim dijelom, dok bi postojeći zakon, kojim se sada uređuje i ta problematika, ostao samo Zakon o financijskom poslovanju.

Iako sve novine koje bi tako izmijenjeni Stečajni zakon donio u postupcima predstečajne nagodbe još nisu poznati, u Ministarstvu ističu da se ne bi uvodio novi model, već bi se mijenjao postojeći model predstečajnih nagodbi i to u dijelu koji se odnosi na veće ovlasti trgovačkih sudova u tom postupku.

Ono što je uočeno u dosadašnjim postupcima, a što bi trebala biti i jedna od važnijih novina izmijenjenog Stečajnog zakona bilo bi davanje veće ovlasti trgovačkim sudovima da ispituju osnovanost prijavljenih tražbina vjerovnika, kažu u tom ministarstvu.

Kako danas navodi Jutarnji list, predstečajna nagodba trebala bi imati predfazu, u kojoj bi dužnik i vjerovnik imali mogućnost da se dogovore izvan suda. U samoj predstečajnoj nagodbi tražbine bi utvrđivao nadležni sud. To više ne bi činili samo na ročištima, nego bi sud pozivao vjerovnike da prijave potraživanja u roku od 30 dana, a potom bi dužniku i vjerovnicima omgućili još 15 dana za osporavanje potraživanja. Također, svi bi vjerovnici imali mogućnost osporavanja potraživanja drugih vjerovnika.

Općenito, navode iz Ministarstva, cilj je da se unaprijeđenjem odredbi Stečajnog zakona smanje i troškove i duljina stečajnog postupka.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi donesen je uz listopadu 2012. godine, a u godinu i pol njegove primjene, pokretanje postupka predstečajne nagodbe zatražilo je ukupno 6.614 tvrtki, s više od 59 milijardi kuna nepodmirenih dugovanja. Do kraja prošlog tjedna nagodbe je sklopilo 1.078 tvrtki, s gotovo 20 tisuća zaposlenih te više od 18,3 milijarde kuna prijavljenih tražbina vjerovnika.

25. travanj 2024 10:07