Hrvatska
StoryEditor

Joe Biden dolazi u Zagreb, pozvani i Merkel, Hollande, Tusk

12. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi krajem studenoga u Zagreb na Summit čelnika jugoistočne Europe, signalizirajući jače uključivanje Sjedinjenih Država u rješavanje regionalnih problema i približavanje tog područja Zapadu, doznaje se u uredu hrvatske predsjednice.

Kako mediji javljaju, drugi čovjek SAD-a sudjelovat će 25. studenoga na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkakao je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država. U Zagreb su pozvani i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francoise Hollande te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na Pantovčaku kažu da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995. 

- SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo, rekao je izvor blizak predsjednici te dodao: - Svjestan izazova pred jugoistočnom Europom, Washington želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi, dodao je.

Izbjeglička kriza koja pogađa Europu zasjenila je druge probleme u hrvatskom susjedstvu - unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji. Na Pantovčaku ističu da je stabilno susjedstvo presudno za nacionalnu sigurnost Hrvatske, jer bi samo jedan incident mogao uništiti hrvatski turizam koji čini oko 20 posto BDP-a. Smatraju i da bi Hrvatska, u kojoj muslimani čine dva posto stanovništva mogla postati model njihove uspješne integracije u europska društva.

20. travanj 2024 12:49