Hrvatska
StoryEditor

Jučerašnja predizborna šutnja protekla uglavnom šutljivo

19. Svibanj 2013.

Jučerašnji dan izborne šutnje prolazi bez većih nepravilnosti i dojava GONG-u o kršenju izborne šutnje, a primjedbe građana najčešće su se odnosile na nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, priopćeno je popodne iz nevladine udruge GONG.

Kao primjere nepravilnosti u kršenju izborne GONG navodi slanje sms poruka (Đakovo, Koprivnica, Slavonski Brod, Zagreb); telefonske pozive (Požega, Zagreb); slanje e-mailova (Split); ubacivanje ili dijeljenjem letaka (Muć, Valpovo, Vukovarsko – srijemska županija, Zagreb); lijepljenje plakata kandidata (Opuzen, Zagreb, Zaprešić); postavljanje štandova na frekventnim mjestima (Našice); te prisutnost kandidata na javnim događanjima (Požega, Vinkovci). 

Promidžba na društvenim mrežama nije zakonom regulirana, no GONG apelira na sudionike izborne promidžbe da se suzdrže od oglašavanja i tim putem. Uoči današnjeg izlaska na birališta, GONG podsjeća birače da prijavljuju uočene nepravilnosti putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

No, GONG naglašava da su za organizaciju i provođenje izbora odgovorni Državno izborno povjerenstvo (DIP) RH (01 4569 712; 01 4569 713; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva.

Sve sudionike izborne utrke GONG poziva na odgovornost i podizanje transparentnosti izbornog procesa bez nedopuštenih metoda pritiska na birače, a biračke odbore da izađu u susret glasanju biračima lišenima poslovne sposobnosti i biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. Ujedno podsjeća kako je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja. Također GONG poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti ostvarivanje biračkog prava.

24. travanj 2024 09:25