Hrvatska
StoryEditor

Korjeniti zaokreti potrebni za opstanak zrakoplovne industrije

21. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Predstavljanjem pozicije i poslovnih pokazatelja nacionalnih avioprijevoznika i domaćih zračnih luka na Međunarodnoj konferenciji o civilnoj zrakoplovnoj industriji, koja se održava u Zagrebu, otvorena je danas tema restrukturiranja i korjenitih zaokreta potrebnih za opstanak i pozitivno financijsko poslovanje hrvatske zrakoplovne industrije.

Konferencija je, u organizaciji Infoarena Grupe od 20. do 22. studenoga, domaćin vodećim avioprijevoznicima, zračnim lukama, regulatorima i kontrolama leta iz Hrvatske i regije, koji će predstaviti perspektivu putničkog i cargo zračnog prometa te govoriti o tome kako se zrakoplovna industrija regije nosi s izazovima na domaćem i globalnom tržištu.

Radni dio konferencije službeno je otvorio Omer Pita, direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo, ističući važnost zračnog prometa u gotovo svim granama gospodarstva, ali i stratešku ulogu za Hrvatsku.

Tradicionalno industrija velikih investicija, civilno zrakoplovstvo posljednjih nekoliko godina izravno osjeća posljedice gospodarskih poremećaja na tržištu pa više od polovine zračnih luka u Europi bilježi negativno financijsko poslovanje.

S pozitivnim financijskim predznakom Zračna luka Zagreb obilježava 50 godina postojanja, a tim povodom predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb Miroslav Drljača predstavio je planove za buduće poslovanje i istaknuo važnost gradnje novog terminala za hrvatsku industriju zračnog prijevoza.

Središnje pitanje konferencije bilo je kako profitabilno poslovati uz neprestana ulaganja. Nino Borić, vlasnik tvrtke AviaNova, SAD, istaknuo je da su LCC kompanije (low cost carriers) pronašle napredniji model za ostvarivanje profita kojim privlače štedljivije putnike, ali i generiraju nove putnike kojima zračni prijevoz dosad nije bio financijski dostupan. Napominje da je to moguće jedino ako se učinkovitost cijeloga procesa podigne na najveću razinu i ako se naplate sve dodatne usluge koje čine gotovo 60 posto ukupne zarade.

Taj model slijede i mnogi nacionalni mrežni avioprijevoznici Europe pa njemačka Lufthansa od početka 2013. sve svoje europske operacije, osim Frankfurta i Muenchena, prebacuje na svoju LCC kompaniju Germanwings.

Izvršni direktor strateškog razvoja i planiranja u Croatia Airlinesu (CA) Mirko Tatalović izrazio je optimizam najavljenim modelom restrukturiranja te tvrtke koji stvara realne mogućnosti da CA opstane kao kompanija u sinergiji sa Zračnom lukom Zagreb.

25. travanj 2024 15:41