Hrvatska
StoryEditor

Lay: U ime znanosti zaustavite HE Ombla

13. Lipanj 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Izjave prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačićeve o Plominu 3 i HE Ombla su neprihvatljive i njima direktno poziva na nepoštivanje pozitivnih zakonskih i podzakonskih akata, istaknuo je to Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner na konferenciji za novinare ‘Plavog foruma‘, mreže ekoloških i zavičajnih udruga.

Podsjetimo, na jučerašnjoj konferenciji 4. energetska arena ministar Čačić je rekao da se ‘prestanemo igrati dječjeg vrtića‘ i da oba projekta idu dalje. Rekao je i da postoji zelena studija koja je dala svjetlo za HE Ombla, a da je besplatan studija sporna jer je besplatna.- Plomin 3 nema završeni upravni postupak procjene utjecaja na okoliš. Čini se da Čačić ne poznaje kako funkcionira sustav, što znači da ne poznaje kako funkcionira izvršna vlast u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje da li će Hrvatska počivati na paušalnim procjenama političara koji svojim istupima sve više liči na Zdravka Mamića ili na znanstvenim studijima - naglasio je Piršić.

Studija utjecaja na okoliš smatra se integralnim dijelom nekog projekta, to je kao kalup za cipele, nadovezao se i Ivo Lučić, novinar i karstolog iz Inicijative ‘Srđ je naš’. Vladimir Lay, sociolog s Instituta ‘Ivo Pilar’, podsjetio je pak na Plan 21 Kukuriku koalicije i njihov tadašnji negativan stav porema HE Ombla kojim ne podržavaju projekte koji su iz ekonomskih i ekoloških stajališta upitni. No sada se to promijenilo.- Kada krene borba za investicije, dolazi do zaoštravanja ekoloških, ekonomskih i kapitalnih polova. Netko nas vuče za nos i vrijeđa nam pamet. U ime znanosti, ovaj projekt treba zaustaviti - smatra Lay, koji poziva predsjednik Vlade Zorana Milanovića, jer je on medijator, da se objave rezultati sve četiri revizije, da se drže Plana 21 jer su s njime i dobili izbore, i da se konzultira malo i s ministrom znanosti. Potrebno je, smatra, zaustaviti političko i ljudsko nasilje nad znanošću. - To je neobiljni i bahato i to je dječji vrtić - zaključio Lay.

31. siječanj 2023 23:51