Hrvatska
StoryEditor

Linić: Izmjenom Zakona banke će ostati bez 550 milijuna kuna godišnje

18. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Ministar financija Slavko Linić komentirao je danas prijedlog ministarstva o izmjeni Zakona o potrošačkom kreditiranju rekavši kako bi banke ovim izmjenama trebale ostati bez 550 milijuna kuna godišnje.

Vjeruje kako će ovaj Zakon do kraja sljedećeg mjeseca doći u proceduru, a na pitanje novinara može li se ova izmjena zakona tumačiti kao miješanje države u privatni sektor, ministar je odgovorio da to nije miješanje jer u svim zemljama država regulira dio bankarskih odnosa. 

Kao što je poznato u Zakon o potrošačkom kreditiranju uvodi se niz promjena o kojima je otvorena i javna rasprava. Među izmjenama Zakona nalazi se i odredba prema kojoj se uvodi ograničenje visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu, koje ne smije prelaziti visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun tijekom posljednjih šest mjeseci. Korisnici računa minuse će morati ‘srezati‘ do 31. prosinca 2014. godine, a banke će im u toj situaciji morati ponuditi kredit za zatvaranje minusa ne kraći od 24 mjeseca.Nadalje, izmjenom Zakona odredit će se i maksimalno dozvoljena kamatna stopa na stambene kredite, koja ne smije biti veća od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama u RH, uvećane za jedan postotni bod. Ograničit će se i efektivna kamatna stopa koja će iznositi maksimalno jedan postotni bod manje od zakonske zatezne kamatne stope. 

Bankama će se ograničiti naknade koje naplaćuju kao troškove kredita, one će morati biti vezane uz stvarni trošak odobravanja kredita, a uvođenje novih naknada nakon potpisivanja ugovora o kreditu bit će zabranjeno. Vezano uz kredite, banke će pisanim putem morati upozoriti korisnike kredita na sve rizike povezane s promjenom tečaja valute, promjenom kamatne stope, te gubitkom prihoda osobe koja je podigla taj kredit. Točno će biti definirani i parametri koji se mogu koristiti kod promjene ugovorene promjenjive kamatne stope, a marža će morati biti fiksna cijelo vrijeme otplate kredita. 

Ministarstvo financija na svojim web stranicama objašnjava kako će do izmjene Zakona doći jer su banke s potrošačima sklopile desetke tisuća ugovora o stambenom kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, a da pri tome nisu ugovoreni parametri temeljem kojih će se kamatna stopa mijenjati. Tvrde da takvi ugovori o kreditu dopuštaju samovolju banke kod promjene kamatne stope (na temelju njene interne odluke ili općih uvjeta poslovanja) te da su sukladno Zakonu o obveznim odnosima ništetni, ali i suprotni i temeljnim načelima koje proklamira Ustav Republike Hrvatske.

19. travanj 2024 02:44