Hrvatska
StoryEditor

Linić ruši kamate na minuse na 10 posto

08. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Na užem kabinetu Vlade sutra će se naći prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju u kojem se predlaže ograničavanje prekoračenja računa na iznos od jedne plaće, donosi Večernji list.

Prijedlog će potom biti poslan u proceduru po ministarstvima te će se donositi u dva čitanja, pa tako ni ministar Slavko Linić nije znao reći kada će stupiti na snagu, piše Večernji. Poznato je da će se ograničiti minus na iznos jedne plaće, ali da će građani za prilagodbu imati godinu dana.

Večernji list neslužbeno doznaje kako će Ministarstvo pokušati ograničiti kamate na minuse. Umjesto 12 posto, maksimalno bi trebale iznositi 10 posto. Predviđa se i ograničavanje kamata na stambene kredite, a maksimalna kamata neće biti 5 posto, kako je prije najavljivano, nego oko 6,5 do 7 posto.

Novim zakonom će se mijenjati i obračun kamate, a prema izračunima Ministarstva financija, to bi trebalo smanjiti troškove kredita građanima zaduženima u švicarskim francima.

Linić je odlučio srušiti i zateznu kamatu za gospodarstvo. Ona se smanjuje sa 14 na 12 posto. Da bi se takva odluka provela morat će se mijenjati Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o obveznim odnosima.

25. travanj 2024 06:33