Hrvatska
StoryEditor

Ministarsko zazivanje likvidacije Brodosplita

19. Rujan 2015.

Država će sljedećeg mjeseca revidirati ugovor o restrukturiranju Brodosplita, kako bi se osigurala održivost tog brodogradilišta. Pregovori s Tomislavom Debeljakom već traju, komunicira se i s Europskom komisijom.

Država treba u sljedećem razdoblju smanjiti financijsko sudjelovanje u restrukturiranju. Ministar Vrdoljak izjavio je kako je zadovoljan što je zaposlenost u Brodosplitu veća od predviđenog minimuma i što ljudi u toj tvrtki rade i primaju plaću, ali i upozorio da nije zadovoljan što, prema njegovoj procjeni, nema narudžbi gradnje velikih brodova.

Vjeruje da će se to dogoditi u budućnosti. Bez obzira na tu zamjerku, priča bi izgledala pozitivno. Ali, unatoč tome što je ministar ustvrdio da treba vjerovati ljudima u Brodosplitu i dati im vjetar u leđa, jedna je ocjena posebno odskakala:

- Alternativa nuspjeha je likvidacija Brodosplita.

A sve me strah da nije riječ o pukoj stilskoj figuri, nego da se u reviziji restrukturiranja krije mnogo dramatike u vezi s Brodosplitom. A možda sve ima veze s Debeljakovom tužbom. Ljetos je, naime, tužio državu zbog ‘kostura iz ormara’, odnosno zbog 19 milijuna kuna skrivenih dugova.

24. travanj 2024 04:44