Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo turizma s 24,2 milijuna kuna potiče konkurentnost turističkog gospodarstva

10. Srpanj 2015.

Ministarstvo turizma (MINT) u petak je objavilo rezultate programa dodjele bespovratnih potpora "Konkurentnost turističkog gospodarstva"

Tako će se u ovoj godini s ukupno 24,2 milijuna kuna sufinancirati više od 400 projekata usmjerenih na podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva.

Sredstva su namijenjena za ciljanu potporu ulaganjima u diversifikaciju ponude, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, inovativne i nove destinacijske turističke proizvode, korištenje novih IT i komunikacijskih tehnologija namijenjenih očuvanju radnih mjesta, novom zapošljavanju, rastu i razvoju turističkog gospodarstva, pojašnjavaju iz Ministarstva.

- Ciljevi ovog programa sukladni su akcijskim planovima te Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, kojima želimo razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unaprjeđenje ponude malih obiteljskih hotela, unaprjeđenje obiteljskog smještaja te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma. Sve to postići ćemo kroz razvoj inovativnih i kreativnih turističkih proizvoda, a rezultirat će i produljenjem sezone, povećanjem potrošnje, poticanjem samozapošljavanja i zapošljavanja, umrežavanjem s drugim pružateljima turističkih usluga na destinacijskoj razini te unaprjeđenjem međunarodne prepoznatljivosti", komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Za sufinanciranje kroz mjeru A, za hotele i njihove pratećih sadržaje u cilju povećanja standarda i kvalitete, uz uvjet dostizanja više kategorije, odabrano je 57 projekata, a potpore se kreću u iznosu od najmanje 50 tisuća do najviše 280 tisuća kuna.

Mjerom A2 potiče se, pak, razvoj kampova, izgradnja novih, posebice kampirališta i kamp odmorišta, na područjima gdje takvih sadržaja nema, ali i obnovu i uređenje drugih vrsta ugostiteljskih objekata za smještaj, primjerice hostela, a tom će se mjerom sufinancirati 65 projekata iznosima od 50 do 120 tisuća kuna.

Još 60 projekata dobit će potpore u iznosima od 30 do 70 tisuća kuna kroz mjeru A3, kojom se potiče obnova, proširenje i uređenje postojećih seljačkih domaćinstava, podizanje kvalitete njihovih osnovnih i dodatnih sadržaja radi dostizanja više kategorije, kao i osnivanje novih seljačkih domaćinstava ili kušaonica.

Kroz mjeru B financiraju se posebni oblici turizma, poput projekata aktiviranja planinarskih domova, prenamjene napuštenih škola, gospodarskih, vojnih i drugih neiskorištenih objekata u ugostiteljsko-turističke objekte ruralnog ili planinskog turizma, odmorišta, servisi i smještaj za razvoj cikloturizma, potom infrastruktura i oprema za špilje, rafting, stijene za penjanje, vidikovci, osmatračnice, adrenalinski parkovi, golf vježbališta, igrališta, infrastruktura za zimsko-planinski turizam, objekti za robinzonski smještaj, zabavni i tematski parkovi, mali ploveći hoteli, i sl. Potporama u iznosu od 30 do 100 tisuća kuna Ministarstvo će sufinancirati 88 takvih projekata.

Četiri tvrtke dobit će pak između 50 i 128 tisuća kuna iz mjere C za sufinanciranje članarine u međunarodnim asocijacijama smještajnih ugostiteljskih objekata za prve tri godine članstva te međunarodne skupove ili forume u Hrvatskoj vezane za investicije u turizmu.

23. travanj 2024 19:01