Hrvatska
StoryEditor

Najveći pad zaposlenih u prozvodnji intermedijarnih proizvoda

30. Siječanj 2013.

Nastavlja se pad broja zaposlenih u hrvatskoj industriji, ukupan broj zaposlenih u industriji u prosincu prošle godine bio je za 0,9 posto manji nego u studenom, dok je na godišnjoj razini, prema prosincu 2011. godine, smanjen za 6,1 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku ukupna je proizvodnost rada u industriji pak u 2012. u usporedbi s godinom ranije manja za 1,3 posto.

Podaci o kretanju broja zaposlenih u industriji po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na mjesečnoj razini, u prosincu u usporedbi sa studenim prošle godine, broj zaposlenih najviše smanjen u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, za 1,6 posto.

U proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih na mjesečnoj je razini smanjen za jedan posto, a u proizvodnji energije i kapitalnih proizvoda za po 0,3 posto. Rast broja zaposlenih za 0,8 posto zabilježen je pak kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Na godišnjoj razini najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, i to za 8,7 posto. U proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih na godišnjoj razini bio je u prosincu manji za 6,7 posto, u proizvodnji energije za 4,5 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto, a u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 2,9 posto.

Podaci o kretanju zaposlenih u industriji po djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju u prosincu lani bio manji za 0,3 posto, u prerađivačkoj industriji je smanjen za 0,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih prerađivačkoj industriji smanjen je za 6,4 posto, u rudarstvu i vađenju manji je za 5,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,3 posto.

Među djelatnostima u okviru prerađivačke industrije, koje imaju najveći udio u ukupnom broju zaposlenih, broj zaposlenih u proizvodnji prehrambenih proizvoda (udio od 15,4 posto) u prosincu prošle godine prema istom mjesecu 2011. bio je manji za 3,6 posto, a u proizvodnji odjeće (udio od 8,1 posto) za čak 14,7 posto. Broj zaposlenih na godišnjoj razini u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda smanjen je za 1 posto, a u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 6,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji u 2012. godini smanjena za 0,9 posto, u rudarstvu i vađenju za 11,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvodnost rada porasla za 0,2 posto.

17. travanj 2024 21:16