Hrvatska
StoryEditor

Od početka 2014. država će nadzirati svaku zarađenu kunu

04. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Novim sustavom jedinstvenog elektroničkog obrasca Ministarstvo financija i Porezna uprava znat će koliko svaki građanin zarađuje, kao i podatak koliko je svako oporeziv.

Sve financijske transakcije, kako piše Dnevnik.hr, bit će zabilježene na serverima.

- Na našim serverima prikupljat će se podaci o svim oporezivim i neoporezivim primanjima za sve zaposlene, umirovljenike i primatelje drugog dohotka - kaže voditeljica projekta Katarina Weber.

Umjesto dosadašnjih 6, država uvodi jedan elektronički obrazac koji će sadržavati dohodak od nesamostalnog rada, imovinskih prava, kapitala, osiguranja i drugi dohodak. Iz Porezne uprave pojasnili su kako su isplatitelji ti koji imaju obvezu napraviti obrazac i dostaviti poreznoj upravi.

Osim navedenog, u novom poreznom obrascu morat će biti upisane i dnevnice za službena putovanja, ali i desetak drugih neoporezivih isplata poput obiteljskih mirovina koje ostvaruju djeca nakon smrti roditelja, državne nagrade, socijalne potpore, naknade štete od posljedica nesreće ili stipendije.

- Neoporezivi dio je neoporezivi dio i nemamo namjeru to dodatno oporezivati. ali želimo imati jasnu sliku koliko je toga u državi - kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Očekuje se kako će ovu jasnu sliku imati nakon godinu dana.

19. travanj 2024 21:56