Hrvatska
StoryEditor

Od ponoći nove cijene goriva

19. Kolovoz 2013.

Cijene motornih benzina od ponoći će pasti od 11 do 13 lipa po litri, cijena lož ulja neće se mijenjati, a blago će, za lipu-dvije porasti cijene plavog dizela i eurodizela, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 20. kolovoza do 2. rujna.

U tom razdoblju naftne će kompanije moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,51 kunu po litri, što je 11 lipa manje od dosadašnjih 10,62 kune.

Najviša cijena eurosupera BS 98 od ponoći može biti 10,83 kune, što je 12 lipa manje od dosadašnjih 10,95 kuna, dok će eurosuper BS 100 pojeftiniti za 13 lipa i najviša mu cijena od sutra može biti 11,04 kune (do sada 11,17 kuna).

Za razliku od benzina, cijena eurodizela od ponoći će porasti za dvije lipe po litri i najviša mu cijena može biti 9,82 kune (do sada 9,80 kuna).

Za jednu lipu porast će cijena plavog dizela, jer je Ministarstvo najvišu cijenu plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro utvrdilo na 6,29 kuna (do sada 6,28 kuna).

Cijena pak loživog ulja, odnosno plinskog ulja s oznakom euro neće se mijenjati i ostaje na 6,69 kuna.

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, naftne kompanije moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđa Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, promjena cijena ponajviše ovisi o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Kako je danas objavila Ina na svojim internet stranicama, u proteklom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu su pale za 1,73 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 0,61 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio, za 0,32 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

25. travanj 2024 02:27