Hrvatska
StoryEditor

Osniva se udruga „Pazite s kim bankarite“ protiv Erste banke

01. Prosinac 2014.

„Pazite s kim bankarite“ plaćeni je oglas koji je osvanuo u današnjem Jutarnjem listu, a usmjeren protiv Erste banke. Radi se o javnom pozivu za osnivačku skupštinu istoimene udruge.

Inicijalni odbor te udruge, iako nije rečeno o kome se radi, poziva sve fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj koje vode sudske sporove sa Erste bankom i njezinim povezanim društvima ili sa njihovim djelatnicima i vanjskim suradnicima.

Program i misija udruge je zajednički pravni i medijski nastup protiv Erste banke. Iako piše da će se osnivačka skupština održati u prosincu, nije naznačeno tko odganizira, kada ni gdje. Također, zvali smo broj telefona koji je naveden u oglasu, Osoba s druge strane nije htjela ništa govoriti, samo je na pitanje tko stoji iza toga, odgovorila:

- Evo, zovem se ‘Jozo!‘.

Ipak, javio nam se Ozren Matijašević čija Hrvatska udruga sindikata podupire inicijativu. Pored njih u oglasu je tu je i logo na kojem piše „Promjenimo Hrvatsku“, no Matijašević ne zna o kome je riječ, a ni Google nije puno pomogao. Uglavnom, radi se o problemu koji se vuče više od pet godina.

- Immorent Leasing, tvrtka kćer Erste banke, pokrenula je ovrhu nad tvrtkom Oporaba d.o.o. temeljem krivotvorenog ugovora, koji je ovjerio javni bilježnik Ranigajec. Na taj problem ukazivali smo još od proslave međunarodnog dana rada i odlučili smo pokrenuti inicijativu protiv Erste banke - poručio nam je Matijašević.

Zbog te pravne trakavice koja traje pet i pol godina, 300 ljudi u startu nije dobilo posao, a kasnije još i više, kaže Matijašević. Tvrtka Oporaba je u poslovnoj zoni Čaporica pored Trilja trebala se baviti reciklažom i zbrinjavanjem različitog otpada, kao i proizvodnjom nusproizvoda - od plastičnih čaša i ambalaže do ampula za izradu novih plastičnih boca.

Krenulo se prema kreditu za strojeve i opremu, no u tom trenutku kreću problemi i sve staje.

- U međuvremenu javilo nam se desetak pravnih osoba s istim problemom sa Erste bankom. Zbg toga smo se odlučili na veliku javnu inicijativu - kaže Matijašević.

Na naš upit vezan uz ovu inicijativu iz Erstea su nam poslali sljedeći odgovor:

- S obzirom da ne raspolažemo nikakvim konkretnijim informacijama, osim onoga što je objavljeno u spomenutom oglasu, nažalost u ovom trenutku ne možemo komentirati navedenu inicijativu. Općenito, Erste banka posluje u skladu sa svim pozitivnim propisima RH te će to činiti i ubuduće.

25. travanj 2024 08:29