Hrvatska
StoryEditor

Ova dva Hrvata su među najutjecajnim strancima u Srbiji

09. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Srpski Blic objavio tekst o "50 stranaca koji drmaju Srbijom", a na listi se nalaze i dva Hrvata

Riječ je, naravno, o Ivici Todoriću i Emilu Tedeschiju. Blic je vlasnika Agrokora smjestio na visoko drugo mjesto, a većinski vlasnik Atlantic grupe je na 14. poziciji.

Todorić je oviu poziciju "zaradio"  time što u Srbiji drži tvornicu smrznutih proizvoda Frikom, tvornicu ulja Dijamant, tvornicu vode Minela, trgovački lanac IDEA, a preuzimanjem Mercatora preuzeo je i srpske prodavaonice Rode. U Blicu navode kako mu je godišnji mu prihod sedam milijardi eura te da zapošljava više od 64.000 ljudi.

Emil Tedeschi, pak, se proširio na susjedno tržište, na kojem su kompanije Soko Štark, Grand Prom, Foodland, distributer Atlantic Brands te proizvodni pogoni Palanački kiseljak i Multivita.

Kako prenosi Večernji list, najutjecajniji stranac u Srbiji je Kiril Kravčenko, generalni direktor srpske kompanije NIS. Na listi se, osim gospodarstvenika, nalaze i političari, među kojima veleposlanici Njemačke, SAD-a i Rusije koji su na trećoj i četvrtoj, odnosno šestoj poziciji, a na petoj je šef izaslanstva Europske komisije u Srbiji. 

20. travanj 2024 12:30